Jobbikos a zaklató fizikatanár

A Jobbik kaposvári polgármesterjelöltje az a férfi, aki ellen iskolai szexuális zaklatás miatt fegyelmi eljárás folyt. Hegedüs József a vizsgálat végén megrovást kapott, mert az Építőipari, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium tanáraként az intézmény több lány tanulójának intim jellegű kérdéseket tett fel.

Török László
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik helyi szervezetében egyébként kaotikus állapotok uralkodnak, Vona Gábor pártelnök visszavonta korábbi megbízottja jogosítványait.
Szoktak-e maszturbálni, lefeküdtek-e a barátjukkal, el tudják-e képzelni egy idősebb férfival az intim együttlétet – ezeket a kérdéseket tette fel 15 éves lányoknak Hegedüs József fizikatanár, a Jobbik kaposvári polgármesterjelöltje. A pedagógus ellen a történtek miatt 2007-ben fegyelmi eljárás indult, ahol az Építőipari, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium több tanárát és diákját is kihallgatták, és amelynek során kiderült, hogy a politikus több alkalommal zaklatta az intézmény lány tanulóit szexuális témájú kérdéseivel, egy esetben pedig ezt tanórán is megtette.
*
Amikor az egyik sértett tanuló fizikakorrepetáláson visszakérdezett, hogy miért tett fel neki önkielégítésre vonatkozó kérdéseket, Hegedüs József a fegyelmi eljárásról készült jegyzőkönyv szerint azt válaszolta, hogy ő a maszturbálásra kérdezett rá, majd felszólította a tanulót, hogy fejtse ki, mit jelent a szó. Más alkalommal a férfi azzal érvelt, hogy nevelőnek tartja magát és kötelessége figyelemmel kísérni a diákok fejlődését.
A lapunk birtokába jutott dokumentumból kiderült az is, hogy a most a kaposvári polgármesterségért induló Hegedüs József közölte egyik diákjával, hogy meg akarja buktatni. Amikor a kilencedikes lány elsírta magát, a pedagógus nevetni kezdett és megjegyezte, csak azt akarta látni, hogy a tanuló hogyan könyörög a kettesért. Amikor a tanár kettesben maradt a lánnyal, neki is intim kérdéseket tett fel. Az esetekről beszámoló lányok mindegyikét felzaklatták a történtek, szégyellték magukat, és kezdetben el sem merték mondani más tanáraiknak, hogy mi történt. A fegyelmi tanács előtt két sértett lány osztályfőnöke előadta, hogy a tanulók feldúlt lelkiállapotban voltak, amikor beszámoltak a zaklatásról, és érződött rajtuk, hogy komolyan beszélnek.
A vizsgálati jegyzőkönyv szerint az esetet követően a tanulók között pletyka alakult ki, amely az érintett tanuló lányokat rossz színben tüntette fel, azt beszélték róluk, hogy felajánlkoztak tanáruknak, és nemi életet is éltek vele. Hegedüs József meghallgatásán tagadta a vádakat, és elmondta, ő nem tett semmi olyat, amivel megszegte volna a pedagógusetikát és a vonatkozó jogszabályokat. A fegyelmi tanács szerint Hegedüs viselkedése nem szolgálta a tanulók erkölcsi fejlődését, nem tartotta tiszteletben diákjai emberi méltóságát, személyiségi és magánélethez való jogaikat, amivel munkaköri kötelezettségét vétkesen megszegte és amiért megrovásban részesítették a pedagógust. Hegedüs jelenleg a Táncsics Gimnázium fizikatanára.
Tegnapi számunkban nevek említése nélkül jártuk körül az iskolai szexuális zaklatás témáját. Kérdésünkre, hogy mi a teendő azokkal a tanárokkal, akiket ilyen ügyben elmarasztaltak ugyan, ám büntetőeljárás ellenük nem indult, Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője csütörtökön elmondta: „Ha egy ilyen eljárás megalapozza annak gyanúját, hogy a tanár szexuálisan zaklatott egy vagy több növendéket, akkor távol kell tartani a lehetséges újabb áldozatoktól, vagyis fel kell menteni a munkavégzés alól mindaddig, amíg egy jogi eljárás nem tesz pontot az eset végére”.
Dúró Dóra tegnap újbóli megkeresésünkre közölte, hogy az országos vezetésnek nem volt tudomása a Hegedüs József elleni eljárásról, az ügyet azonban ki kívánják vizsgálni, és amennyiben bebizonyosodik, hogy a politikus a Jobbik értékrendszerével nem összeegyeztethető módon viselkedett, az etikai és fegyelmi szabályzat alapján a lehető legszigorúbb szankciókat alkalmazzák vele szemben.
Lapzártánkig Hegedüs Józsefet nem értük utol.
A Jobbik kaposvári szervezetének működéséhez kapcsolódik, hogy Vona Gábor pártelnök tegnap visszavonta a párt helyi megbízottjának, Futó Tibornak a megbízását, aki korábban a választással kapcsolatban teljeskörűen eljárhatott. Futó Tibor egyébként már leadta a Jobbik nevében a helyi képviselőjelöltek névsorát és a kompenzációs listát is. A város címzetes főjegyzője, Kéki Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hogy a választási bizottság tegnap kapott egy levelet, amelyben a párt arról tájékoztatta őket, hogy tekintsék a benyújtott kompenzációs listát semmisnek. Valószínűsíthető, hogy a Jobbik vezetése új sorrendet akar felállítani a jelöltek között. Kéki Zoltán közölte azt is, hogy a helyi választási bizottság úgy döntött, nem fogadják el Vona Gábor új megbízottjának beadványát, mert a korábbi megbízott is szabályosan és törvényesen járt el, az ügyet azonban fellebbezésként továbbították a felettes választási bizottságnak. A Magyar Nemzet úgy tudja, a vita éppen arról szólt, hogy Hegedüs József előkelőbb helyet kapjon a listán, eredetileg ugyanis a 11. helyre sorolták. Hegedüs egyébként nem gyűjtötte össze a polgármesterjelöltté váláshoz szükséges számú ajánlószelvényt, ám Kaposvár kilences választókörzetében egyéni képviselőjelöltként megméreti magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.