Jön a valóság politikája

Nekünk a valóság politikáját kell meghirdetnünk, szemben a baloldal utópiák ígéretére épülő, bukott politikájával – jelentette ki Orbán Viktor a Somogy megyei Kötcsén, ahol nyolcadik alkalommal találkoztak szombaton a polgári oldal politikusai, közéleti személyiségek, művészek, tudósok és újságírók, hogy megvitassák a közélet aktuális kérdéseit. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter bejelentette, hogy egy éven belül újra létrejöhet a járások szintje a magyar államigazgatás rendszerében.

Szilágyi Richárd
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értékelnek. Orbán Viktor kormányfő mellett várhatóan a minisztereket is meghallgatják a Fidesz–KDNP képviselői a frakciószövetség szerdán kezdődő háromnapos, kihelyezett ülésén, Tapolcán. Az MTI úgy értesült, hogy a tervek szerint Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője csütörtök reggel köszönti majd a képviselőket. Ezután Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, KDNP-elnök tart beszédet, majd Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök a kormánypárti politikusok előtt is értékeli az általa vezetett kabinet első száz napját. (Ezt megelőzően, kedden Orbán Viktor a Professzorok Batthyány Körének rendezvényén értékel majd.) A beszédek után „plenáris ülésen” a képviselők kérdezhetik a miniszterelnököt. A Fidesz–KDNP a frakcióülést követően, péntek délután Budapesten tartja önkormányzati választási kampánynyitóját. (MTI)


Kötcsén, a Nemzeti kormányzás címet viselő zártkörű rendezvényen – amelynek szervezésében részt vállalt a Polgári Magyarországért Alapítvány, Hermina Szalon, a Belvárosi Polgári Szalon, a Barankovics István Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány – előadást tartott Orbán Viktor is. A kormányfő szerint az áprilisi választásokon bebizonyosodott: a baloldal tizenkét éven át, mindig visszatérő, utópiákra épülő politikája megbukott. Orbán azt javasolta: a kormány hirdesse meg a valóság politikáját, amelynek segítségével megakadályozhatják, hogy a baloldali hatalomgyakorlás e formája visszatérjen Magyarországra.
A politikus szerint azt is ki kell mondani, hogy a 21. században továbbra is a demokrácia a legsikeresebb politikai berendezkedés, másrészt azt javasolta a jobboldalnak: nézzen szembe saját természetrajzával. – Amikor mindezen célokat tűzzük ki magunk elé, valójában életünk legnagyobb kihívására készülünk – mondta Orbán, aki azt is kifejtette, hogy az áprilisi választásokon elért nemzeti egység úgy jöhetett létre, hogy a polgári középosztály szövetséget kötött a bizonytalanabb helyzetű és szegényebb társadalmi csoportokkal. – Úgy kell fenntartani ezt a szövetséget, hogy közben át kell építenünk az egész gazdasági rendszert, és forrásokat kell kivonnunk az adósságok törlesztésére. Tehát keskeny pallón járunk – tette hozzá. Kiemelte: a kormánypártokon kívül nincs másik politikai erő, amely talpra tudná állítani a magyar gazdaságot, egymillió munkahelyet, rendet és biztonságot teremtene az országban.
A miniszterelnök beszélt arról az öt fontos témáról is, amelyek meghatározzák az előttünk álló fél év menetrendjét. Hangsúlyozta, hogy mind az önkormányzati választásoknak, mind a jövő évi költségvetésnek a valóságra kell épülnie. – Ilyen kuplerájt még az életben nem láttam, egyetlen szám sem volt belőle igaz – mondta az átadás-átvétel utáni helyzetről. Orbán hangsúlyozta, hogy még az idén meg kell tenni minden olyan lépést, amely a gazdaság 2011-es beindításához szükséges, mivel erre egy évvel később már nem lesz lehetőségük. – Ezt csak olyan harcban lehet megvívni, amely hatással lehet a kormánypártokra és azok parlamenti frakcióira is – mondta. A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy az új alkotmány elfogadásához szintén kétharmados parlamenti többségre lesz szükségük, ezért „a megtépázott költségvetési vita után” tavaszig erre is sort kell keríteni, mivel ezt követően „olyan konfliktusok lesznek, amelyek az elfogadtatás képességét is folyamatosan gyengíteni fogják”.
Szintén az elkövetkező időszak fontos teendői közé sorolta az új Széchenyi-tervet és hazánk soros elnöki tisztét az Európai Unióban. Leszögezte, hogy a politikának nem dolga az emberek erkölcsi megváltoztatása, esztétikai nevelése, és a megtérítésük sem. Úgy folytatta: az viszont dolga, hogy kinyissa a kaput azok az emberek előtt, akik ezen célok megvalósításáért dolgoznak.
A kötcsei előadók közül Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az államreform céljairól és eddig elért eredményeiről beszélt. A miniszterelnök-helyettes szerint „mostanáig az állam elvesztett gyermeke volt a magyar politikának”, hiszen 1945 óta nem eredeti célja, a közjó megteremtése érdekében működött. A tárcavezető elmondta, hogy a jelenlegi államreform első lépése az új minisztériumi struktúra kialakítása volt, második lépésben pedig a kormányhivatalok létrehozására kerül sor. – Szükség van arra, hogy átszellőztessük a közigazgatást – hangsúlyozta, utalva rá, hogy képzett, több nyelvet beszélő fiatalokat várnak az általa irányított területre.
Az elkövetkező lépések között az intézményépítést, a személyzeti politikát és a közigazgatási kultúra megváltoztatását emelte ki. Navracsics szerint egy éven belül létrejöhet az államigazgatás régi-új szintje, amely a járások rendszerére épül. A politikus úgy véli, a járások újbóli bevezetése egyben feloldaná az önkormányzati rendszerről szóló évtizedes vitát is. – Elképzelhetőnek tartom, hogy az önkormányzati és a közigazgatási szintek ne essenek egybe – tette hozzá. Navracsics egyik nagy álmának nevezte a magyar jogszabályalkotás általános revízióját.
A rendezvényen előadást tartott a négyszáz fős hallgatóság előtt az Orbán-kabinet több tagja is: Fellegi Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője a nemzeti vagyonról, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium első embere a magyar erőforrásokról, míg Fazekas Sándor vidékfejlesztési tárcavezető a vidék problémáiról beszélt. A rendezvényen megjelent többek között Pintér Sándor belügyminiszter, Tarlós István, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, Csoóri Sándor költő, Jókai Anna író, de a résztvevők között volt Nagy Anna kormányszóvivő és Mocsai Lajos, az MKB-Veszprém és a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya is.
Idén – rendhagyó módon – a kormányalakítás után, május végén is tartottak Kötcsén egy találkozót: akkor az elmúlt húsz, illetve nyolc esztendő értékelése mellett az új kormányzati ciklus teendőit tekintették át a résztvevők.
Publicisztika a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.