Kanadai segítség a chilei bányának

Hírösszefoglaló
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónapra rövidülhet a mentés ideje a chilei San José arany- és rézbányájában, ahol omlás miatt 33 bányász rekedt hétszáz méteres mélységben augusztus 5-én. A mentőalagút kialakításához eddig használt fúrók december második fele előtt nem érhetnének célt, de egy kanadai cég most olyan olajfúró berendezést szállított a helyszínre, amely naponta húsz-negyven méterrel juthat közelebb a bányászokhoz – adta hírül az AFP.
Az egyetlen baj, hogy a fúró munkába állításához napokra lesz szükség, mert futballpálya méretű területet kell alkalmassá tenni a fogadására. Már a megérkezése sem volt zökkenőmentes. Alkatrészeit több mint negyven kamion hozta, amelyek előtt bulldózerek egyengették a sziklás terepet. A bánya előtti parkolóhely kicsi, így csak szakaszosan lehetett kirakodni.
Az eddig csak olajkutatáshoz használt eszközre azért is van szükség, mert, amit a mentők eddig használtak, 268 méter mélységben acélgerendának ütközött, és eltörött az egyik fúrófeje. Amíg az Egyesült Államokból a pótlás megérkezik és felszerelik, több mint egy hét is eltelhet. A törött berendezést kiválthatta volna a tartalék fúró, de annak százezer eurót érő alkatrészeit időközben valaki ellopta.
A bányászoknak, akik mind nehezebben viselik a megpróbáltatást, üzenetet küldött az a hat űrhajós, akik júniusban arra vállalkoztak, hogy a moszkvai orvosbiológiai intézetben 18 hónapot töltenek el egy ablaktalan űrhajó modelljében. A kísérlet célja annak felmérése, meg lehet-e birkózni a hosszú ideig tartó marsutazás nehézségeivel. Az asztronauták tanácsa az, hogy töprengés helyett mindig foglalják el magukat valamivel, és tartsák magukat a kialakított napirendhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.