Karl Marx követője a világ tetejéről

Marxista vagyok, de elvetem a leninizmust és a sztálinizmust – állítja magáról a dalai láma.

2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapunknak és a Magyar Televíziónak adott interjújában a tibeti buddhisták vallási-politikai vezetője rámutat, az ötvenes évek közepéig tisztelte Mao Ce-tung (Mao Zedong) kínai kommunista pártfőtitkárt, ám a kínai vezetőség baloldali fordulata után sem a maoista kommunizmust, sem a főtitkárt nem tudta tisztelni.
A dalai láma ugyancsak megemlítette, hogy a nyugati világ zsidó– keresztény gyökerű, és maga is azt tanítja, mindenkinek jobb, ha megmarad régi hiténél, ám a rengeteg ember közül mindig van egy-egy, aki számára a buddhista gondolkodás elfogadható. „Lehet különbség közöttük külsőségekben, de lelki-érzelmi szempontból ugyanolyanok vagyunk” – mutatott rá a tibeti vezető. A Budapesten két napig tanító, majd az Országházban beszédet tartó láma a közhiedelemmel ellentétben nem vegetáriánus, úgy látja, egy buddhista szerzetes nem utasíthatja vissza a felajánlott ételt.
Interjú a 10. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.