Kevesebben hajóztak a Balatonnál

2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkal kevesebben szálltak menetrendi, kiránduló- és sétahajóra ezen nyáron, mint a múlt évben, amit elsősorban a viharos, esős időjárásnak tulajdonítanak a balatoni hajózási társaságnál – összegezték az elmúlt hónapok tapasztalatait a szakemberek.
Rosszul indult az üdülési idény, május végéig a személyhajók forgalma 32 százalékkal maradt el az előző évitől, június végéig már „csak” 23 százalék volt ez az arány. Még a főszezonban (július–augusztusban) csökkent a menetrendi járatok forgalma tizenöt százalékkal. Kevesebben ültek sétahajóra is mint az elmúlt évben, összesen százharmincezren választották a kikapcsolódásnak ezt a formáját, ami 13 százalékos visszaesést jelent.
Kapócs Ferenc, a Balatoni Hajózási Zrt. kereskedelmi igazgatója lapunknak elmondta, hogy jelentős utasveszteséget okozott, hogy a rossz idő miatt elmaradtak a legnagyobb balatoni vízi rendezvények, mint például az öböl- és a tóátúszás. Ám a szeszélyes időjárás is gyakran „szárazföldön” marasztalta a nyaralókat. Augusztus 29-én véget ért a balatoni hajózási főidény, e hét végéig pedig az utószezonra érvényes menetrend szerint közlekednek a járművek. Szeptemberben a szüreti mulatságokra szállítják a vendégeket a hajók. A kompok jövő hétfőtől november 21-ig óránként indulnak Szántódról, és fél órával később vissza Tihanyból, de amíg be nem fagy a tó, rendszeresen közlekednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.