Kiadták Szerbiának a zimonyi Szörnyet

Horvátország kiadta Szerbiának Szretko Kalinicsot, a hírhedt zimonyi klán tagját, aki részt vett a Zoran Djindjics szerb miniszterelnök elleni, hét évvel ezelőtti gyilkos merényletben.

Sebestyén Imre
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett hajtották végre a tegnap hajnali átszállítást. A bűnözőt a szerb kormány repülője hozta Zágrábból Belgrádba. A műveletben részt vettek a szerb terrorellenes alakulatok tagjai is. Szretko Kalinicsot a különleges bíróság fogdájában helyezték el, az épületet a csendőrség alakulatai őrzik. Innen viszik majd át Szerbia legbiztonságosabb fegyintézetébe, ahol Milorad Ulemek Legiját is fogva tartják.
Kiszolgáltatását az tette lehetővé, hogy nemrégiben Szerbia és Horvátország megállapodást kötött a bűnözők kölcsönös kiadatásáról. A megállapodáshoz törvény- és alkotmánymódosítás is kellett.
Kalinicsot Szerbiában távollétében már elítélték. Harminc évet kapott a Zoran Djindjics elleni merényletben való részvételéért, negyvenet pedig más bűncselekmények elkövetéséért. Tizenkilenc gyilkosságot bizonyítottak rá, emellett három emberrablást és két terrorakciót. A letöltendő börtönbüntetés a szerb törvények szerint nem lehet több negyven évnél. Összesítve tehát ennyit kell fegyházban töltenie Szerbiában. Nem tudni, hogy kérni fogja-e a per megismétlését, amire joga van, mivel távollétében ítélkeztek felette. Kalinicsot hét éve körözik, s csak idén júniusban került rendőrkézre.
A 36 éves dalmáciai származású, szerb nemzetiségű Kalinics kettős – szerb és horvát – állampolgár. Már fiatalon a zimonyi klán legrettegettebb tagja lett. Rá bízták a „kivégzéseket”, amelyeket kegyetlen módon hajtott végre. Nem véletlenül ragadt rá a Szörny „becenév” alvilági körökben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.