Kiemelt terület lesz az energetika

Dékány Lóránt
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelt terület lesz az energia a 2011-ben esedékes soros magyar EU-elnökség ideje alatt – derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közléséből. E feladatok közé tartozik az unió ellátásbiztonsága növekedését elősegítő beruházások figyelemmel kísérése és támogatása. (Az energia-infrastruktúra-csomag révén korábban megítélt támogatásokból számos magyar beruházás is részesedett.) Ezenkívül a magyar elnökség alatt folytatni kell majd az uniós energiapolitika öszszehangolását a középtávú, 2020-ig megfogalmazott tervek szerint. Az erre közvetlenül épülő, az unió hosszú távú energiapolitikai céljait magába foglaló, 2050-ig terjedő időszakra szóló energia-útiterv folytatása is erre a periódusra esik.
Ugyancsak 2011-ben kerül sor a négy éve elfogadott energiahatékonysági cselekvési terv megvalósulásának félidei felülvizsgálatára. A tárca közlése alapján a magyar elnökség idejére várhatóan a tanácsi következtetések elfogadása, illetve az új energiahatékonysági jogszabálytervezetek bemutatása, tárgyalásának megkezdése jut.
Még a belga elnökség ideje alatt megkezdődik az energiapiacokra vonatkozó felügyelet átláthatóságára vonatkozó jogszabályjavaslat tárgyalása, mely a nagykereskedelmi gáz- és villamosenergia-piacokon a bennfentes kereskedelem, átláthatóság, információkezelés kérdéseit szabályozza majd. A magyar elnökség feladata az első olvasat elfogadtatása lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.