Kinevezték a Nemzeti Földalap új elnökét

Mától Sebestyén Róbert tölti be a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöki tisztségét – erősítette meg a korábbi híreket Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján. A tárcavezető a birtokpolitikai célokról szólva hozzátette: a kormány a családi gazdálkodást kívánja előtérbe helyezni.

Dénes Zoltán
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember elsejétől ismét a Vidékfejlesztési Minisztérium fennhatósága alá kerül, és önálló szervezetként fog működni a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), amelynek újonnan kinevezett elnöke Sebestyén Róbert lesz – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján. A tárcavezető elmondása szerint a földalaptól most egyebek mellett azt várja a kormány, hogy szűrje ki a spekulatív ügyleteket. Hozzátette: az alapba megközelítőleg 1,7-1,8 millió hektár földterület tartozik, amely az ország területének 18-19 százaléka. A birtokpolitikai célokról szólva Fazekas Sándor kiemelte, hogy előnyben szeretnék részesíteni a családi gazdálkodókat, illetve a vidéken letelepedni és gazdálkodni szándékozó, 2-3 gyermek felnevelését vállaló fiatal állampolgárokat. Az NFA ezen elvek érvényesülését hivatott szolgálni.
Fazekas Sándor beszámolt arról is, hogy készül egy úgynevezett demográfiai földprogram, amelynek alapján azok a fiatalok kaphatnak majd hosszabb időre – akár ötven évre is – megművelhető földterületet, akik vállalják, hogy vidéken ebből szeretnének megélni. Nem tartotta kizártnak, hogy a birtokpolitikai célok beteljesítése érdekében akár ingyenes használati jogot is adnak a fiatal gazdálkodóknak.
A miniszter kitért arra, hogy a földtörvény közelmúltbeli módosítása alapján a magyar államot mindenkor elővásárlási jog illeti meg a földadásvételek kapcsán. Ez Fazekas Sándor szerint nem jelenti azt, hogy az állam minden földet meg kíván vásárolni, ám szeretné megakadályozni, hogy a magyar föld spekulációs ügyletek tárgyává váljon.
Sebestyén Róbert – aki az NFA jogelődjénél már dolgozott – szerint a szervezet működésének első időszakában az állami földvásárlásra évente nyolc-tíz milliárd forint áll rendelkezésre, ennyi folyik be ugyanis most az állam számára a haszonbérleti díjakból. Tájékoztatása szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek hatvan napja van arra, hogy átadja az állami földek kezelői jogát az NFA-nak, vagyis legkésőbb november 1-jétől a teljes állami földvagyont e szervezet kezeli majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.