Kirakatszingliknek áll a világ a Dunán

Makrai Sonja
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mihelyt a közszolgálati televízió besorol a kereskedelmi csatornák gyártósoron előállított művilágába, le is húzhatja a rolót. A remény, hogy akadnak még kivételek a televíziós műsorszolgáltatók között, amelyek nem szabványszerű, uniformizált tömegtermékeket állítanak elő, hanem minőségre, mélységre törekszenek, ismét halványulni látszik. A közszolgálati televíziózás alapvető feladata az értékközvetítés és a tanítás. Most azonban már a Duna Televízió is beállt a sorba: legújabb, saját gyártású sorozata egyszerre elszomorító és dühítő.
N. Forgács Gábor operatőr és rendező – ő jegyzi az Álom.net című borzadványt is – a Diplomatavadász ötletét nagyjátékfilmként nem tudta megvalósítani, így a Duna Televíziónak 180 millió forintból elkészítette a tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott tízrészes sorozatot. Szélesi Sándor, Szkurka Szilvia, Fekete Fruzsina „forgatókönyve” ijesztően bugyuta. Adott három, a harmincas éveiben járó, túlzottan jó anyagi körülmények között élő barátnő. Rebeka (Sallai Nóra) az üresfejű restaurátor, aki azt sem tudja, mi az a Sándor-palota, de „távlatokkal rendelkező” diplomata férjet akar fogni, mert az ugye jó. Nóra (Gubík Ági) sikeres cégvezető, de a magánélete nulla, Eszter (Szűcs Kinga), akinek van egy gyereke, kudarcba fulladt házassága után próbál talpra állni.
Plasztikcicák plasztikélete ez. Kirakatszinglik, akik trendi helyekre járnak, trendi lakásuk van, de zöldséget szeletelni csak gumikesztyűben tudnak, instant kávét isznak, rapid randira járnak, fengsujiznak.
A Diplomatavadász készítői szerint a kereskedelmi főtanácsosok feladata a szép nőkkel való ismerkedés, ha egy férfi nem akar egy nővel azonnal ágyba bújni, akkor ennek egyenes következménye, hogy saját neméhez vonzódik, az egyéjszakás kaland pedig a világ legtermészetesebb dolga. A silány forgatókönyvön tovább ront a harmatgyenge színészi játék. Már színésznek sem kell lenni ahhoz, hogy valaki vászonra kerüljön, csak legyen mutatós, kihívó, mélyen dekoltált. Bár ha úgy nézzük, Labancz Lilla és Sallai Nóra mégis hitelesek a maguk nemében: csak önmagukat adják.
A Diplomatavadász láttán a néző tátott szájjal ül, zavarában nevetgél, feszeng, azt gondolja, az egész csak vicc. De amikor rádöbben, hogy ez maga a valóság most a Dunán, akkor legszívesebben sírni volna kedve.
(Diplomatavadász, rendezte: N. Forgács Gábor. Duna Televízió, augusztus 25–26.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.