Kisebbségi kormány Ausztráliában

Sikerült két független képviselő támogatását megszereznie, így Julia Gillard ügyvezető kormányfő bejelentette, kisebbségi kormányt alakít. A munkáspárti kormány ugyanakkor nem tűnik sziklaszilárdnak.<br />

Munkatársunktól
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenhat képviselő támogatja a Munkáspárt kormányát, az ellenzéki jobbközép Koalíció viszont 74 mandátummal bír az ausztrál alsóházban azt követően, hogy három független közül ketten Gillardék, egy pedig Tony Abbott szövetsége mellett tették le a voksukat. A kisebbségi kormány nagyon szokatlan az ötödik kontinensen, utoljára 1940-ben esett meg hasonló, akkor a konzervatív oldal szerezte meg két független támogatását, ám ők egy év múlva átálltak a Munkáspárt oldalára, így a kisebbségi kormány megbukott.
Julia Gillard biztos abban, hogy vele ez nem történhet meg. Megállapodást kötött a Zöldekkel a klímavédelmi álláspontról támogatásukért cserébe, amely téma egyebek között szerepet játszott az előző kormányfő, Kevin Rudd bukásában. A két független képviselő távoli vidékek küldötte, s mindketten azt mondták, a kommunikációs infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó Gillard-ígéret miatt döntöttek a Munkáspárt mellett. Gillard korábban azt ígérte, hogy nem fog előre hozott választásokat kiírni kormánya megerősítése érdekében, hanem kitölti a mandátumot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.