Klasszikusok a zenei piacra hangolva

Hanthy Kinga
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pihent gondolatnak tűnik üzletet látni egy kizárólag klasszikus zenét sugárzó kereskedelmi adó indításában, nem is tudjuk, bevált-e a Klasszik rádió alapítóinak a számítása. Lehet, hogy ők maguk sem tudják még. Az eltelt kilenc hónap ennek felmérésére nem elég. Évekkel korábban is volt próbálkozás hasonló rádiócsatorna indítására, akkor a pályázat elbukott, ki tudja, hogy formai vagy mondvacsinált okokból. Azok az ifjú, pontosabban a harmincas éveikben járó emberek, akik ezt a Budapesten és hatvan kilométeres körzetében fogható regionális rádiót összehozták, aligha illúziót kergettek, amikor vállalkoztak. Inkább üzletet láttak abban, amiben ma csak nagyon kevesen: a klasszikus zenében, a korai barokktól a XX. század elejéig született legnépszerűbb zenei darabok közreadásában.
Furcsa társaság. A többség a klasszikus zenén nevelkedett, profin használja a modern kommunikációs technikákat, vállalkozik, csak éppen a kultúra egy kicsit szokatlan szegmensében. Már az is szokatlan, hogy nem tartja a markát arra való hivatkozással, hogy ő a magas művészetet közvetíti, ami nálunk egyenlő az éhhalállal, hanem megtanulta a saját kommunikációs technikáit. Végigolvasva a rádió honlapját, feltűnő, hogy a munkatársak mindegyike több terepen mozog, többféle képzettséggel, ismerettel. Egy kicsit túl sokkal is. Olyankor talán meg kellene nekik is állniuk egy kis Klasszik rádió hallgatásra. Nem lehet e társaság tagjai közül említetlenül hagyni Zsoldos Dávidot, a csatorna programigazgatóját. Furcsa is lenne, ha épp ő maradt volna ki e a komolyzenei vállalkozásból. Zongorazseninek indult, majd otthagyta a pódiumot, zenetudományt tanult, végül médiaguru lett a komolyzenei piacon. Már ha ilyenről beszélhetünk Magyarországon. Elindította a Fidelio.hu zenei programújságot, ez a vállalkozása azóta is több más szolgáltatásra szálazódott. Közöttük műsorvezetésre is. Volt régen a Capriccio a Radiocafén, most van a Fidelioklasszik a Klasszik rádión. Élő beszélgetős műsor, közönség előtt veszik fel péntek délutánonként az Operaház Székely Bertalan Termében. Együtt készíti Zsoldos Ókovács Szilveszterrel. Talkshow, amire nem kereskedelmi tévés csillagocskák, hanem operaénekesek, zenészek, rendezők kapnak meghívót, akik arról beszélnek, miként készül az új bemutató, mitől lesz érdekes egy koncert, és főként milyen fontos események várhatók. Zsoldos makacsul hisz abban, hogy Magyarországon is működőképes lehet a komolyzenei sztárok piacosítása, hogy Bartókból, Kodályból, a fertődi Haydnból meg persze Lisztből lehet akkora üzlet egy-egy évforduló kapcsán, mint amekkorát az osztrákok tudnak csinálni. Miért csak oda mennének a komolyzenei turisták, miért csak a Mozart golyóra fűlne a foguk?
Egy fecske persze nem csinál nyarat, de adhat hozzá reményt. Hogy a Klasszik rádió mire jut a piacon, majd kiderül. Hogy lesz-e egyszer értékelhető kulturális mecenatúránk, az is. Addig meg menjünk péntekenként a Székely Bertalan Terembe.
(Fidelioklasszik, Klasszik rádió, Fm 92.1.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.