Költözik a tudás

Az Európa kulturális fővárosa program első, szinte maradéktalanul elkészült nagyberuházása a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont. A héten el is kezdték a beköltözést a könyvtárak a létesítménybe. A Baranya Megyei Önkormányzat gesztorálásával megvalósult intézményben XXI. századi technikával várják a könyvtárlátogatókat, az egyetemistákat és a városlakókat.

Bóka Máté Ciprián
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudásközpont 5,5 milliárd forintból készült el. Kevesebb mint egy évet vett igénybe a kivitelezése, 13 ezer négyzetméteren fogadja majd a betérőket. A központban helyet kap az integrált városi és megyei könyvtár, valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) központi bibliotékája mellett két kari téka is. Két nagyobb előadót és egy konferenciatermet is kialakítottak. Az ingatlannak két tulajdonosa van: a megyei önkormányzat 65 százalékban, illetve a PTE 35 százalékban birtokolja. Mint azt Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, azért egyedülálló az épület, mert három fenntartó által működtetett, korábban különálló intézmény kap helyet benne, s a bibliotékák állományát egységesítik. Hozzátette: a korábbi szocialista megyei vezetés a még formálódó tudásközpont létrehozásába nem vonta bele az egyetemet, ezt a 2006-ban felállt fideszes irányítás szorgalmazta. A beköltöztetés e héten már el is indult, s közel egymillió dokumentumot kell átszállítani a centrumba – erre harmincöt nap áll a szállítók rendelkezésére. Az alelnök elmondta, úgy számolnak, hogy szeptember második felében már birtokba vehetik a látogatók az épületet, addigra fejeződhet be a hurcolkodás, szeptember elején pedig elkezdődik a bútorok szállítása, valamint a még szükséges informatikai berendezések beszerelése is. A közgazdasági kar és a jogi kar hallgatói az őszi szemeszterben már itt tanulhatnak, s a következő hónapban közkönyvtári funkcióját is elláthatja a létesítmény – jegyezte meg Horváth Zoltán. A belvároshoz közeli tudásközpontban a folyóiratterem mellett tanulóterek s a hiánypótló könyvtári tömbraktár is helyet kapott, a legkisebbeknek pedig gyermekkönyvtárat, játszószobát alakítottak ki. A beruházók célja volt az is, hogy az intézmény alkalmas legyen különböző rendezvények lebonyolítására, valamint kiállítások megtartására is legyen mód ugyanitt.
Mindezt a legkorszerűbb technológiával felvértezett ház teszi lehetővé: a kölcsönzés automatizált lesz, biztonsági rendszer óvja majd az állományt, chipkártyával lehet igénybe venni a könyvtárat, és korszerű digitalizáló berendezést is telepítenek központba. A könyvtáron kívüli egységek – kávézó, étterem, tetőterasz – azonban nyitottak lesznek minden betérő számára.
Az épület – a várhatóan november végén átadandó – konferencia- és koncertközpont szomszédságában áll, e két EKF-projekttől néhány száz méterre pedig már gőzerővel zajlik a Zsolnay kulturális negyed kialakítása is. Ez utóbbi két létesítménynél már előrehaladottabb állapotban van a régi baranyai vármegyeházából kialakított – korábban is kiállítótérként funkcionáló – Papnövelde utcai nagy kiállítótér beruházása. A különleges üvegablakokkal fedett résszel is kibővített, nemzetközi, rangos tárlatok fogadására alkalmas épület ünnepélyes átadása is hamarosan megtörténhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.