Kontrázott a hazai index

Annak ellenére emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe (BUX), hogy Európában és Amerikában is erőteljes csökkenés volt tapasztalható a vezető tőzsdemutatóknál. Jövő hétre heves emelkedést vár az MTI által megszólaltatott elemző.

Munkatársunktól
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szívósnak bizonyult a Budapesti Értéktőzsde tegnap. Részvényindexe, a BUX 278,27 pontos emelkedéssel 22 024,37 ponton zárt. A növekedés azért rendkívüli, mert Európában és Amerikában is csökkentek a vezető tőzsdeindexek. (Igaz, a nyugat-európai értéktőzsdék az egész napon át tartó bizonytalankodás után viszonylag erősen végeztek.) A BUX teljesítményével felülteljesített a régió tőzsdéihez képest, mindössze a lengyel piac volt hasonlóan eredményes, míg a bolgár és szlovén piac ma alulteljesített – írta a Portfolio.hu.
A forgalom átlagosnak volt mondható a hazai tőzsdén, csaknem 16 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények. A vezető papírok közül csak az OTP árfolyama esett az előző napi záráshoz képest, a részvények ára 65 forinttal, 4500 forintra csökkent. – Komoly eladói nyomás volt az OTP piacán, a bankpapír árfolyama nagy forgalom mellett esett, míg a többi vezető részvény jól teljesített – mondta az MTI-nek Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője.
A kereskedés végén több papír árát is felhúzták. A Mol, a Richter és a Magyar Telekom árfolyama is jóval magasabban zárt. A Mol ötszáz forinttal, 20 850 forintra erősödött, kétmilliárd forintos forgalom mellett. A Richter-papírok árfolyama kilencszáz forinttal, 45 900 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el. A Magyar Telekom árfolyama 13 forinttal, 678 forintra nőtt, a papír forgalma 297,8 millió forint volt. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1996,70 ponton zárt tegnap, ez 3,37 pontos, 0,17 százalékos emelkedés az előző napi záráshoz viszonyítva.
A jövő heti kilátásokkal kapcsolatban Varjú Péter úgy vélekedett, hogy a tengerentúli és a nyugat-európai tőzsdéken az előrejelzések szerint fordulat várható az utóbbi időszakban tapasztalt viszszaesés után, így nem kizárt, hogy a magyar börzén is heves emelkedés indul meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.