Korrupt határrendészek Szabolcsban

2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár öt év letöltendő börtönt is kaphat az a két határrendész, K. Lajos és Ny. László, akik hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt állnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság előtt. A két tiszthelyettes nemcsak anyagiakat fogadott el cigarettacsempészektől, de arról is tájékoztatta őket, mikor és hogyan juttathatják át a határon az árut – közölte Nyakó Zsuzsanna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szóvivője. A vádlottak tagadják a bűncselekményt, ám hangfelvételek állnak a bíróság rendelkezésére.
A 2007. augusztusi csempészakciók miatt a két tiszthelyettesen kívül öten állnak bíróság előtt. A vádirat szerint a harmad- és a negyedrendű vádlott szervezte meg a bűncselekményt, az ő dolguk volt, hogy a dohányárut biztonságosan átjuttassák a zöldhatáron, és vevőt találjanak rájuk. Három bűntársuk a szállításért, rakodásért felelt, illetve a határőröket figyelték. A csempészek a vádirat szerint először 2007. augusztus 14-én kerestek határőri segédletet, ám ekkor még nem találtak számukra megfelelő embert. Másnap, amikor K. Lajos és Ny. László törzsőrmesterek voltak szolgálatban, újra próbálkoztak a határőröknél, s pénzt ajánlottak közreműködésükért. Kérték, mondják meg, mikor és hol kell ellenőrzésre számítani. A két tiszthelyettes a vád szerint megadta az információt, ez szolgálati titoksértésnek minősül – mutatott rá Nyakó Zsuzsanna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.