Koszovói zavargások a kosárlabda miatt

Sebestyén Imre
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos összecsapások voltak tegnapra virradó éjszaka Koszovóban a megosztott Kosovska Mitrovicában. A szerb kosárlabda-válogatott feletti török győzelmet ünneplő albánok török zászlókkal átvonultak az Ibar hídján, s megindultak a város központja felé, ám a szerbek – akik a környező kávézókban nézték a meccset – ezt provokációnak vették, s rájuk támadtak. Több százan siettek nemzettársaik segítségére mindkét oldalon. A nemzetközi rendfenntartóknak (KFOR) nagy erőkkel kellett kivonulniuk, sokkbombákat és könnygázt vetettek be, hogy véget vessenek a zavargásoknak, amelyeknek így is hét sebesültje volt; öt szerb, egy albán és egy EULEX-rendőr szorult kórházi kezelésre. Más források több sérültről beszélnek. Egészen a hajnali órákig hallatszottak szórványos lövöldözések, géppisztolysorozatok. Reggelre azonban helyreállt a nyugalom. Megnyitották ismét a hidat is, ám a KFOR alakulatai az utcákon maradtak.
A hét végi összecsapások is mutatják, milyen nagy az etnikai feszültség, s mennyire szükséges az ezt feloldó tárgyalás, amelyre hamarosan sor kerül, várhatóan Brüsszelben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.