Kövér: Gyáva népnek nincs hazája

Önfelmentő módon viselkedik a felvidéki magyar elit, ha erre a törvényre fogja a rossz választási szereplést – hárította el Kövér László a kettős állampolgárságról szóló jogszabály időzítésének kritikáját a XXII. nyári főiskolás tábor szentendrei hallgatósága előtt. Az Országgyűlés elnöke szerint a Jobbik tarthatatlan abban a formában, ahogyan jelenleg működik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom pedig nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Szilágyi Richárd
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felelősségre vonták a fideszes politikust azért, mert az Orbán-kormány két héttel a szlovák választások előtt fogadtatta el a kettős állampolgárságról szóló törvényt a magyar Országgyűléssel. – Miért nem lehetett megvárni azt a két hetet? – kérdezte a házelnöktől egy felvidéki főiskolás, aki szerint „önök minél jobban nyomulnak itt, nekünk annál rosszabb ott”. A vitában részt vevők szerint a törvény elfogadása rossz irányba befolyásolta a választások kimenetelét, és a korábbinál is rosszabb helyzetbe hozta a szlovákiai magyarságot.
– Sem Ficónak, sem Slotának nincs köze hozzá, hogy a magyar kormány, a magyar parlament hogyan rendezi az egyébként a világ összes magyar ajkú emberét érintő állampolgársági kérdést – mondta válaszában Kövér László. Az Országgyűlés elnöke úgy véli, ha a felvidéki magyar elit erre a törvényre fogja a rossz választási szereplést, akkor önfelmentő módon viselkedik. Kövér szerint valójában a felvidéki magyarok vezetőinek kellett volna nyomulniuk, mert aki kerüli a konfliktust, az tulajdonképpen a kinti magyarság felszámolódásának gyorsítását segíti elő. – Egyébként pedig semmiféle okot nem láttunk arra, hogy várjunk két hetet az említett törvény meghozatalával – tette hozzá.
Kövér kijelentette, hogy itt az ideje egy új nemzetpolitikai stratégia kidolgozásának. Az általa hibernáltnak nevezett Máértről azt mondta, hogy annak a jövőben a kormány mellett működő ellenőrző, konzultatív szerepet szánnak. Az Országgyűlés elnöke szerint az a baj a Jobbikkal, hogy nem tudni, micsoda, mivel a párt ideológiai határait igen nehéz körvonalazni. A házelnök nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, amelynek tagjait véleménye szerint akár provokációra is használhatják egyes titkosszolgálatok. – A Jobbik tarthatatlan abban a formában, ahogyan jelenleg működik – közölte a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Felvidékről és Magyarországról érkezett hetvenfős hallgatóság előtt Kövér László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.