Lángolnak az erdők

Több száz épület vált a lángok martalékává az egyesült államokbeli Detroitban és Coloradóban. Spanyolországban, ahol tegnap elfogtak egy feltételezett gyújtogatót, 2500 hektár erdő pusztult el.

2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vettek egy feltételezett gyújtogatót kedd este Spanyolországban, a meg nem nevezett elkövetőt a Valenciától 80 kilométerrel délnyugatra fekvő Ontinyentben hétfő este támadt tűz okozásával gyanúsítják – jelentették be Valenciában. Közlésük szerint tegnap kisebb volt a szél, vizet szóró repülőgépek is felszállhattak, azaz a körülmények kedvezőbbnek mutatkoztak a tűz elleni harchoz – adta hírül a távirati iroda. Az ország keleti részén három helyen tovább égtek az erdők, tegnapig több mint 2500 hektár erdő vált a lángok martalékává. Hírek érkeztek egy délebbre, Murcia régióban kezdődött erdőtűzről is, amely az elmúlt időszakban több mint 900 hektárnyi fenyőt és bozótost perzselt már fel.
Az egyesült államokbeli Coloradóban legalább száz lakóházat emésztett fel a hétfő óta féktelenül tomboló tűz, Boulder körzetében ezer lakásból négyezer embert evakuáltak, a lángok legalább háromezer hektár erdőt és bozótost felemésztettek – adta hírül az Ansa. Az egyre jobban terjedő tűzvészt Four Mile Canyon körzetében egy üzemanyagot szállító kamion balesete okozta. A tűzoltók egyik szóvivője szerint a szárazság, a kánikula és az óránként 70 kilométeres erősséggel fújó szél miatt tegnapig még nem sikerült megállítaniuk a lángok terjedését, sőt több helyütt ismeretlen okból újabb tűzfészkek keletkeztek.
Detroit három városrésze borult lángba tegnap, miután az óránként nyolcvan kilométeres széllökések villanyoszlopokat döntöttek a földre, és azok tüzet okoztak. A helyszínen több mint kétszáz tűzoltó küzdött a lángokkal, de legkevesebb húsz lakóházat már nem tudtak megmenteni, azok szénné égtek, szerencsére senki nem sérült meg, közölte a CNN. Sok embernek mindene a lángokba veszett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.