Legenda volt a fekete terepjáró

Símaszkban, kommandós- vagy terepszínű ruhában támadtak a romákra a hat halálos áldozattal járó emberölés-sorozat gyanúsítottjai. K. Árpád golyós fegyverével fedezte társait, akik Molotov-koktélokkal kergették ki a házaikban alvó romákat, majd sörétes fegyverükkel tüzet nyitottak. A gyilkosságsorozat ügyében a napokban vádat emelt a Pest Megyei Főügyészség, Csecserits István főügyészhelyettes pedig leszögezte: a támadóknak nem voltak bűntársaik. Kiderült az is, hogy a romák által látott fekete terepjáró is csak legenda volt.

Vona Adrienn
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felbujtókról és anyagi támogatókról beszélt tegnap a TV2 Tények című műsorában Cs. István vádlott, a romagyilkosság-sorozatot elkövető csoport egyik tagja. Csecserits István Pest megyei főügyészhelyettes képtelenségnek nevezte Cs. István felvetéseit.
Mint azt megírtuk: a romagyilkosság-sorozat feltételezett elkövetőit: K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt a hatóság tavaly augusztusban tartóztatta le. Az ügyészség a halálbrigád néven elhíresült csoport tagjait több emberen elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítja.
– A nyomozás során nem merült fel olyan adat, ami alátámasztaná Cs. István nyilatkozatát, bár az igaz, hogy a vádlottak nagy értékű fegyvereket használtak a bűncselekményeknél, de ezeket a besenyszögi rablásból szerezték be – mondta Csecserits. A főügyészhelyettes hozzátette: Cs. Istvánt nem terheli igazmondási kötelezettség, így csak akkor követ el törvénybe ütköző cselekedetet, ha másokra tesz valótlanul terhelő vallomást. Az ügyben elkészült vádirat szerint a feltételezett elkövetők újabb fegyverek beszerzésére is készültek. Felvetődött egy laktanya kirablása is, de ezt az akciót túlságosan kockázatosnak ítélte a csoport, ezért elvetették. Csecserits István hangsúlyozta: a romagyilkosság felderítése embert próbáló feladat volt a nyomozók számára.
– A roma lakosság fekete terepjárókról beszélt, de szemtanúk nem voltak. Nem is lehettek, hiszen a támadásokat legtöbbször éjjel követték el, és a helyszínektől mindig távol hagyták az elkövetéshez használt autót. Eleinte semmilyen nyom nem akadt, a hívásforgalmazások kiszűrése pedig sok időt vett igénybe – tette hozzá. A támadók egyetlen esetben közelítették meg nappal a helyszínt, Alsózsolcán. Ekkor a Sajó folyó partjáról adtak le tüzet a kiszemelt áldozatukra, akit favágás közben lőttek meg.
Csecserits Istvántól megtudtuk: a feltételezett elkövetők minden támadásnál kommandós- vagy terepszínű ruhába öltöztek, a fejüket símaszkkal takarták el. A tiszalöki emberölés után a feltételezett elkövetők már közelebb merészkednek a célpontjaikhoz is. – Kislétán az elkövetők először vadászpuskával tüzet nyitottak az ablakokra, majd a bejárati ajtóra. A csörömpölésre felébredt a házban alvó gyerek, aki az ajtóhoz ment, így a sörétek megsebesítették. A támadók eközben berúgták a bejárati ajtót, majd a házba belépve agyonlőtték az ott alvó anyát – magyarázta a szóvivő. Kifejtette: a halálbrigád tagjait az igazságügyi szakértő szerint ép elméjűnek találta. Szerinte sok szakértői vélemény állítja azt, hogy a vádlottak követték el az akciókat.
– Olyan bizonyítékokat gyűjtött össze a rendőrség, amiket letagadni nem lehet. A gyilkosságsorozat egyik helyszínén, Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélokhoz használt rongymaradványokon is rögzítettek DNS-nyomokat a rendőrök, amik megegyeztek a vádlottéval – mondta a szóvivő.
Hozzátette: a halálbrigádra életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság, és a tárgyalást valószínűleg soron kívül tűzik majd ki.
Publicisztika a 6. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.