Lelki segítséget nyújt a NASA

Megérkeztek a NASA szakértői Chilébe, hogy segítsenek átvészelni a megpróbáltatást annak a harminchárom embernek, akik már csaknem négy hete várnak megmentőikre a beomlott San José-i rézbányában. A bányászok már tudják, hogy sokáig tarthat, amíg alagutat fúrnak a hétszáz méteres mélységbe, de azt még nem, hogy talán karácsonyig is ki kell húzniuk.

MN-összeállítás
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már Santiagóban vannak az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakértői, hogy tanácsokat adjanak a mentőcsapatnak, amelynek tagjai a San José-i rézbánya mélyén rekedt 33 bányász felszínre hozatalán dolgoznak – adta hírül a BBC. A mentők a hétszáz méteres mélységben, augusztus 5-én bekövetkezett omlás miatt csak egy szűk járaton tudják tartani a kapcsolatot a csapdába esett bányászokkal, akik ezen az úton jutnak élelemhez is. A NASA szakértőitől elsősorban ahhoz várnak segítséget, miként tartsák a lelket a bajba jutott emberekben, akik közül többen már depresszióba süllyedtek, de élelmezési tanácsokra is szükségük van, hogy a bányászok megőrizhessék fizikai erejüket.
A mentési munkálatokkal megbízott, sok tapasztalattal rendelkező Codelco nevű bányaipari cég már megkezdte a mentőalagút fúrását, de hónapokig – legrosszabb esetben négy hónapig – is eltarthat, mire célhoz érnek. A lent lévőkkel kedden már tudatták, hogy hosszú lesz a fogságuk, de az igazságot még nem mondták meg nekik, a sokkoló bejelentést pszichológus közreműködése nélkül nem merik megkockáztatni. Emellett lelki egészségük megőrzésére mindvégig szükségük lesz, s ehhez remélhetőleg hozzájárul majd az állandó felszíni kapcsolat a szakemberekkel.
Az amerikai szakértőkre – akik a hasonlóan elszigetelt körülmények között dolgozó űrhajósoknak is hasznos tanácsokat adtak – azért is szükség van, mert a mentőakció sikere nemcsak azoktól függ, akik a felszínen dolgoznak a példátlan vállalkozásban, hanem maguktól a bányászoktól is. A különleges fúrógép, amelyik utat vág hozzájuk, legalább háromezer tonna követ zúdít majd a mélybe, s azt majd nekik kell elhordaniuk. Ezért, ha tökéletesen megszervezik is a munkát, akkor is hatalmas mennyiség jut naponta mindegyikükre. Ezért nagyon fontos, hogy mindvégig jó erőben legyenek. Eddig egyebek mellett magas fehérjetartalmú italokat juttattak le hozzájuk, s a keddi videofelvételek tanúsága szerint már jobb kondícióban vannak, mint korábban. A NASA szakértői szerint azonban túlságosan soványak, némelyek gyengék is, ezért étrendjükön változtatni kell – írta az AP. A lélekbúvárok azt is feltételezik, hogy a legtöbb segítségre akkor lesz szükségük a bányászoknak, amikor elér hozzájuk a mentőalagút. A mélyből ugyanis csak egyenként hozhatják fel őket egy szűk ketrecben, ezért négy napig is eltart, mire valamennyien kijutnak. Tapasztalatok szerint sokan éppen a szabadulás küszöbén billennek ki lelki egyensúlyukból, s a reakcióik kiszámíthatatlanná válhatnak.
Ha sikerül kijutniuk, a megmentettek munkanélkülivé válhatnak, mert a bánya a BBC beszámolója szerint a csőd szélén áll. Különösképpen ez éppen azért következhet be, mert egy múlt heti bírósági döntés nyomán befagyasztották a cég bankszámláját, hogy legyen fedezet a majdani kárigényekre. A tulajdonos ezért nem fér hozzá 1,8 milliárd dollárhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.