Lelőttek egy olasz polgármestert

Hírösszefoglaló
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc lövéssel ölték meg tegnap éjszaka a dél-olaszországi Pollica polgármesterét, Angelo Vassallót. A rendkívül brutális bűncselekmény nemcsak a települést és az eddig nyugalmáról ismert Cilento körzetet bolygatta fel, hanem az ország politikai elitjét is megrázta – adta hírül a la Repubblica. Az egyenes emberként emlegetett 57 éves Vassallo hazafelé tartott, amikor Acciaroli faluban, a lakásától száz méterre, az autójában agyonlőtték. Fivére talált rá, akit a polgármester felesége kért meg, hogy induljon a keresésére.
A közkedvelt férfit Cilento körzetében végzett környezetvédelmi tevékenysége miatt „sindaco-pescatore”-nak, azaz halászpolgármesterként is emlegették, és az olasz lapok szerint sokat tett Pollica városért is, fejlesztette és vonzóvá varázsolta a turisták számára. Míg tegnap a rendőrség mélyen hallgatott a bűncselekmény körülményeiről és lehetséges okairól, addig a politikusok már tudni vélték, hogy a városvezetőnek éppen a tisztessége lett a végzete, egyik barátja egy rádióinterjúban egyenesen azt állította, a maffia végzett vele, mert nem engedte magát lefizetni.
A nyomozást vezető Alfredo Greco tegnap újságíróknak elmondta, hogy az utóbbi időszakban Vassallo gondterhelt volt, és folyamatosan tájékoztatta őt bizonyos ügyek menetéről. Ha bármikor törvénytelenséget tapasztalt, azt jelezte neki. Greco szerint elképzelhető, hogy Vassallót azért végezték ki, mert olyan dologra jött rá, amit nem kellett volna megtudnia. Mint mondta, a gyilkosok nemcsak egy embert öltek meg, hanem a tisztesség szimbólumát is. Talán ezen a módon akarták jelezni, így jár az, aki ellenük szegül, vélte az ügyész.
A La Repubblica szerint Vassallo ellen feljelentés érkezett a rendőrségre, többek között zsarolás miatt. A nyomozók vizsgálják azt is, vajon van-e kapcsolat a feljelentés és a férfi meggyilkolása között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.