Lesz kormányzás az elnökség alatt

MTI
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Herczog Edit téved, ha azt gondolja, hogy a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség akkor lehet sikeres, ha a kormány közben felfüggeszti saját nemzeti programjának végrehajtását és az ország ügyeinek rendbetételét – hangsúlyozta Szájer József, a magyar néppárti európai parlamenti (EP) delegáció elnöke hétfői közleményében.
Ezzel arra reagált, hogy Herczog Edit szocialista EP-képviselő vasárnap úgy nyilatkozott: aki az ország soros EU-elnöksége alatt alkotmányoz, szembemegy az európai uniós normákkal. Herczog arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt: „felejtse el, hogy 2011 első felében alkotmányt módosít”.
Szájer szerint az MSZP-s EP-képviselő a „korábbi, felhatalmazás és parlamenti többség nélküli” szocialista kormányból indul ki. „De ma Magyarországnak erős, tettre kész és nagy felhatalmazással rendelkező kormánya van, amely egyszerre képes az ország ügyeinek rendbetételére és az uniós elnökség sikeres levezénylésére. A kormány így képes megadni minden segítséget ahhoz, hogy az Országgyűlés az eddigi átmeneti alkotmány helyébe a nemzetet egyesítő, a XXI. század viszonyainak megfelelő alkotmányt fogadjon el” – írta közleményében Szájer József.
A jelenlegi európai uniós elnökséget adó Belgiumnak csak ügyvivői kormánya van, hiszen az ottani áprilisi választások óta a pártok képtelenek voltak megállapodni a kormány összetételéről, ennek ellenére egybehangzó vélemény, hogy az uniós elnökség sikere és Belgium belpolitikája között szinte semmi kapcsolat nincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.