Liszt: született szupersztár

Klementisz Réka
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Eisenstadtban (Kismarton) és a zeneszerző szülőfalujában, a közép-burgenlandi Raidingban (Doborján) 2011. január 27-től összesen hat helyszínen szentelnek látványos kiállítást a burgenlandi zeneszerző életének és munkásságának. A raidingi Liszt-ház mellett az unterfrauenhaidi plébániatemplomban, az eisenstadti Haydn-házban, a Burgenlandi Tartományi Múzeumban, a Burgenlandi Tartományi Galériában és az Eisenstadti Egyházmegyei Múzeumban is rendeznek tematikus tárlatokat. A kiállítások mozaikszerűen igyekeznek teljes képet nyújtani Liszt személyiségéről: csodagyermek és zongoravirtuóz, színpadi sztár és a nők bálványa, komponista és a zene megújítója, európai, szabad szellemű és gondolkodó ember. A Heinrich Heinétől vett kifejezéssel élve Lisztomania 2011 névre keresztelt osztrák évad jeligéje: Liszt, a született szupersztár. Heine a zeneszerző 1841–42-es elhíresült berlini koncertsorozatát jellemezte ezzel a szóval. Az emlékéven belül különleges koncertprogrammal készül a raidingi Liszt-fesztivál az új Liszt-komplexumban. A felújított Liszt-szülőház mellett egy holland tervezőiroda elképzelései alapján hipermodern Liszt Központ épült – kialakítása 2008-ban elnyerte Burgenland építészeti díját.
A központban négy blokkban (januárban, márciusban, júniusban és 2011 októberében) egy zongoraciklust, egy zenekari ciklust, egy dal- és kórusciklust, ősbemutatókat és emlékkoncerteket tűznek műsorra világklasszis előadók fellépésével. A meghívott művészek között szerepel többek között Daniel Barenboim, Leslie Howard, Sara Alice Ott, Roberta Pili és a Kutrowatz zongoraduó. Az ünnepi nyitányt Doborjánban 2011. január 27-től 30-ig tartják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.