Ma kezdődik a miskolci CineFest

Muray Gábor
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis filmje az Európa Filmdíjért. A berlini székhelyű Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta az Európa Filmdíjakra nevezett mozgóképek listáját, döntésük értelmében Kocsis Ágnes Pál Adrienn című második játékfilmje képviseli Magyarországot az akadémia díjaiért folyó versenyben. A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával, magyar–holland–osztrák– francia koprodukcióban készült Pál Adrienn című film májusban nagy sikert aratott a 63. Cannes-i Filmfesztiválon, ahol elnyerte a nagyvilág filmkritikusait tömörítő FIPRESCI díját. A Pál Adrienn Magyarországon a ma kezdődő miskolci CineFest versenyprogramjában lesz látható először, és hamarosan Litvánia, Svájc, Lengyelország, valamint Belgium legfontosabb nemzetközi filmfesztiváljai is műsorra tűzik.


Nem túlzó a mottó, „Magyarország kedvenc filmfesztiválja”, a CineFest az évek alatt önerőből küzdötte fel magát a dobogóra, már ami az ország legjobb mustráit illeti. Tavaly óta nyugodtan kijelenthetjük, a Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál néhány európai A kategóriás filmfesztivállal is felveszi a versenyt.
A ma kezdődő miskolci mustra játékfilmes mezőnyének tizennégy versenyműve között van Oscar-jelölt amerikai elsőfilm (A befagyott folyó – Frozen River), Oscar-díjas független film (Precious), kemény bolgár drogdráma (Keleti játékok), Velencében a legjobb rendezés díjával kitüntetett iráni film (Nők férfiak nélkül), cannes-i FIPRESCI-díjas magyar siker (Pál Adrienn), botrányszagú és szintén Cannes-ban díjazott francia első film, amelyet Humbert Balsan – Tarr Béla, Lars von Trier és számos más művészfilm producere – öngyilkossága inspirált (A gyermekeim apja – The Father of my Children), de Miskolcon lesz a premierje az HBO tizenöt Emmy-díjra jelölt, Al Pacino főszereplésével készült filmjének, a Dr. Halálnak (You Don’t Know, Jack) is.
A fesztivál új, CineClassics című sorozatában is szerepelnek játékfilmek, így például Korda Zoltán Magyarországon ritkán látható izgalmas brit mozija, A négy toll, valamint Kertész Mihály és Korda Sándor korai, itthon még soha nem játszott bécsi filmjei, így a Medardus, amelyet a Budapest Bár élő zenekíséretével láthat majd a záró est közönsége.
Emellett hagyományosan erős a CineFest kisjátékfilmes és animációs mezőnye, de az egyik előzsűritag a Művészetek Völgyében azt is megsúgta: döbbenetesen jó a dokumentumfilmes szekció az idén. Mától a jövő hét végéig tehát – ha esik, ha fúj – Miskolcon virágzik a hazai filmszakmai élet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.