Madridban újra találkoznak

2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolok újra hollandok ellen, de a vb-döntő után ezúttal a két ország legpatinásabb klubcsapata feszül egymásnak, rögtön a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek nyitó ordulójában. S a G jelű kvartettben a ma esti Real Madrid–Ajax Amsterdam találkozónak még külön felütést ad, hogy José Mourinho először ül BL-meccsen a királyi gárda kispadján.
A spanyol élvonal első fordulójában a Real Madrid meglepetésre csak 0-0-val nyitott a Real Mallorcánál vendégeskedve, és a második körben, szombaton hazai pályán is csak 1-0-ra tudta legyűrni az Osasunát. A Bernabéu-stadion igényes közönsége ki is fütyülte az együttest, amely a sérült Kaká nélkül is kétségkívül többre lenne hivatott, mint hogy a Primera División szürke középcsapatai ellen küszködjön. Az Interrel tavaly mindent megnyert (BL, olasz bajnokság, Olasz Kupa) José Mourinho négy napja Casillas – Sergio Ramos, Pepe, Ricardo Carvalho, Marcelo – Xabi Alonso, Khedira – Benzema (Pedro León, 72’), Özil (Granero, 90’), Cristiano Ronaldo – Higuaín (Di María, 93’) összetételben játszatta a királyi gárdát, nagy átalakítás ma estére sem várható; viszont a mostani ellenfél a BL első fordulójában jóval magasabb nívót képvisel az Osasunánál.
Bár a legrangosabb európai klubtrófeát korábban négyszer begyűjtött Ajax nem mérhető a nagy elődökhöz, a Johan Cruyff–Johan Neeskens-féle vonulathoz, és tavaly a holland bajnokságban egy ponttal a Twente mögé szorult, ám a 34 meccsen jegyzett 106-20-as gólaránya párját ritkító. Luis Suárez egymaga harmincötször talált be, és idén is elkezdte a termelést. Az Ajax öt forduló után tizenhárom ponttal áll az Eredivisie-ben, tizenhat gólt szerzett, a világbajnokságon is nagy formát mutatott uruguayi csatár hatot, s most Iker Casillasnak is lehet félnivalója. A spanyolok a hoszszabbításban szűken, 1-0-ra megnyert johannesburgi döntőben megtapasztalhatták, hogy Maarten Stekelenburg kapuját nem könnyű bevenni, a két hálőőr mellett pedig a mezőnyben a vb spanyol hősei közül Sergio Ramos és Xabi Alonso, a hollandoktól Gregory van der Wiel és Demy de Zeeuw tűnik majd fel. A hazaiaknál ne feledjük Cristiano Ronaldót, Gonzalo Higuaínt és a két friss vb-bronzérmes német igazolást, Mesut Özilt és Sami Khedirát, s persze azt se, hogy José Mourinho a BL-ben most debütál a Real kispadján. A szereposztás nem akármilyen előadást ígér.
A mai programból az E csoportbeli Bayern München–AS Roma találkozóról is illik külön szólni. A tavaly BL-döntős bajorok a maguk holland klasszisát, Arjen Robbent még jó ideig nélkülözni kényszerülnek, s ebből fakadóan komoly perpatvar robbant ki. Hétfői bejelentés szerint a Bayern többmilliós kártérítésre számít a holland szövetségtől – különben perre megy –, amiért a csatár a vb után sérülten tért vissza Münchenbe. Ma este nem léphet pályára Franck Ribéry sem, a francia gólvágó tavalyi eltiltásából egy meccs áthúzódik az idei sorozatra is; de Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller és Miroslav Klose harcra kész. Az olaszok sérülések miatt erősen tartalékosan érkeznek Münchenbe, a hét végén Cagliariban 5-1-es vereségbe szaladtak bele; s gyanítjuk, a vesszőfutásuknak ezzel még nincs is vége.

Mai program. E csoport: Bayern München–AS Roma, CFR Kolozsvár–FC Basel; F csoport: Olympique Marseille–Szpartak Moszkva, MSK Zsolna–Chelsea; G csoport: Real Madrid–Ajax, AC Milan–AJ Auxerre; H csoport: Sahtar Donyeck–Partizan Belgrád, Arsenal–Braga. Valamennyi mérkőzés 20.45-kor kezdődik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.