Magukat szponzorálják?

Az LMP megtáltosodott Budapesten, a párt főpolgármester-jelöltje egy nap alatt hétezer kopogtatócédulát gyűjtött össze. Csak összehasonlításképpen: az első tizennégyezer szelvény besöpréséhez tíz napra volt szükség. Az LMP kampányadományainak kétharmada két személytől származik: a Demszky Gábor helyére pályázó Jávor Benedektől és Schiffer András frakcióvezetőtől.

Szilágyi Richárd
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatértek az LMP-s Jávor Benedek főpolgármester-jelölti reményei. A politikus egészen a legutóbbi napokig abban sem reménykedhetett túlzottan, hogy sikerül összegyűjtenie az induláshoz szükséges mennyiségű ajánlószelvényt. Majd keddről szerdára hirtelen ötször annyi kopogtatócédula érkezett, mint amennyi egy korábbi napon. Jávornak így (a blogján található tegnap esti adatok szerint) már összegyűlt 21 ezer ajánlás. Ahhoz, hogy neve főpolgármester-jelöltként szerepeljen a szavazólapokon, 28 000 budapesti támogatására van szükség. A holnapi határidőig tehát már „csak” hétezer szelvényt kell begyűjtenie. Az LMP közleményben egyenesen azt írta, hogy „özönlenek az ajánlószelvények” hozzájuk. Azt bizonygatták, ebben nincs semmi meglepő. Állítják: „az országgyűlési választáshoz hasonlóan most is a leadási határidő előtti utolsó napokban lódult meg igazán az ajánlócédulák gyűjtése.” Csakhogy a többi párt egybehangzó tapasztalata már korábban is az volt, hogy a szelvények gyűjtése éppen az erre rendelkezésre álló időszak elején a legkönnyebb, a vége felé egyre keservesebb munka; az LMP tehát maga a szabályt erősítő kivétel.
Sass Szabolcs, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas elnöke gyanakvó hangnemben kommentálta a fentieket. – Keddről szerdára virradó éjszaka, a „hosszú cédulák éjszakáján” csoda történt – ironizált. Azt kérdezte: lehet, hogy „egy bizonyos talicskáról” estek le a szelvények? (Németh Szilárd, Tarlós István kampányfőnöke kedden talicskán tolta be a Fővárosi Választási Irodára a kormánypártok által támogatott főpolgármester-jelöltre leadott, több mint százezer ajánlást.) Jávor a gyanúsítást visszautasította, és közölte: ha bárkiben felmerül a gyanú , hogy az LMP nem megengedett módszerrel gyűjti a szelvényeket, az tegyen feljelentést. A Jobbik a minap tett is: egy magát önkéntesnek kiadó Fejér megyei aktivista egy szórólap alapján felhívta az LMP egyik budapesti szervezőjét, és üres kopogtatócédulákat ajánlott fel megvételre. Darabonként 150 forintos árajánlatot kapott, az LMP szervezője pedig azt is megígérte, hogy az „önkéntest” feketén foglalkoztatja. Az LMP-s válasz: a tiszta kezek politikáját hirdető kis párt egy másik esetben feljelentést tett egy olyan személlyel szemben, aki szintén ajánlószelvényeket kínált eladásra.
Az LMP honlapja szerint a pártnak kevés pénze van reklámra. A nyilvános kampányszámlán a korteskedésre fordítható összeg tegnap alig haladta meg az 1,1 milliót. Ennek kétharmada két adományozótól származik: Jávor Benedek kétszázezer, Schiffer András frakcióvezető hatszázezer forintot ajánlott fel. A pénz nemigen fedezi a költségeket: az eddig megrendelt kampányszolgáltatások értéke – a nyilvános kimutatás szerint – meghaladja a 31 millió forintot. Erre az LMP-nek járó állami támogatás, illetve egy folyósítás alatt álló 50 milliós hitel lehet a fedezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.