Magyar bátorítás Horvátországnak

Magyarország elkötelezett támogatója Horvátország európai uniós felzárkózásának, s a remények szerint a jövő évi magyar uniós elnökség idején a csatlakozási tárgyalások befejeződnek – közölte tegnap a Zágrábba látogató Navracsics Tibor.

MTI
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fókuszban a kereskedelem. Olaszország egyelőre nem járul hozzá ahhoz, hogy aláírják az Európai Unió és Dél-Korea közötti szabadkereskedelmi megállapodást – közölte tegnap Brüsszelben Steven Vanackere. A belga külügyminiszter ugyanakkor reméli, hogy október 6. előtt aláírhatják az EU és Szöul közötti szerződést. A hivatalosan külügyi tanácsülésnek nevezett, de alapvetően kereskedelmi kérdéseknek szentelt tanácskozáson – amelyen Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviselte – politikai vitát folytattak az átfogó uniós beruházási politika kialakítására vonatkozó elképzelésekről is. Hétfőn szintén a belga diplomácia irányítója elnököl majd Brüsszelben az uniós tagországok külügyminisztereinek azon értekezletén, amelyen a szeptember 16-i EU-csúcsot készítik elő. (MTI)


ANATO és az Európai Unió békét és stabilitást jelent a térségnek – mondta egy konferencián tartott felszólalásában a magyar miniszterelnök-helyettes, igazságügyi miniszter. Üdvözölte, hogy Horvátország jól áll a csatlakozási folyamatban, és az elmúlt öt évben az uniós jogharmonizációban jelentős előrelépéseket tett.
Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy Horvátország minél előbb teljes jogú tagja legyen az EU-nak. A remények szerint a csatlakozási tárgyalások a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség idején lezárulhatnak, és Horvátország belépésével 28 tagúra bővülhet az Európai Unió – jelentette ki Navracsics Tibor. Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke egyebek mellett kijelentette: Horvátországnak nagyon határozott lépéseket kell még tennie a korrupció elleni harcban. Jadranka Kosor horvát miniszterelnök – aki korábban közölte, Horvátországnak nincs szüksége az IMF segítségére, és tagadta, hogy a Nemzetközi Valutaalap látogatást tenne Zágrábban – egyetértett azzal, hogy rendkívül fontos a korrupció elleni fellépés, és részletesen sorolta, hogy ennek érdekében Horvátország milyen lépéseket tett az elmúlt időszakban. Úgy vélekedett, rövidesen minden nyitott tárgyalási fejezetet lezárhatnak az EU-val. A magyar miniszterelnök-helyettes Zágrábban tárgyalt Ivo Josipovic horvát köztársasági elnökkel és Jadranka Kosor miniszterelnökkel. Államfői és kormányfői szinten nagyon jók Magyarország és Horvátország kapcsolatai, de erősíteni kell még a miniszteri szintű egyeztetéseket, s ennek első lépésére került sor Zágrábban – közölte a megbeszéléseket követően Navracsics Tibor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.