Magyar katonahalál: nem emberi mulasztás

Az előzetes szakértői vélemények szerint nem játszhatott közre emberi mulasztás Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy hétfőn Afganisztánban bekövetkezett halálában – nyilatkozta Benkő Tibor vezérkari főnök arra az információnkra reagálva, hogy már tart az a vizsgálat, amelynek célja, hogy kiderüljön, követtek-e el felderítési, taktikai hibát a katonák szállításakor, illetve annak előkészítésében.

2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az altábornagy elmondta azt is, a tragédia vizsgálatának két-három héten belül lehet pontos eredménye. Benkő Tibor az MTI kérdésére válaszolva közölte: a vizsgálatban természetesen lehetetlen helyszíni szemlét tartani, hiszen harctérről van szó, viszont mindenkit meghallgatnak, aki részt vett a feladatban, és katonai szakértőket is bevontak a munkába.
Megvizsgálják azt a páncélozott Toyotát is, amelyben az elhunyt katonanő és három megsérült társa utazott.

*

Az autó egyébként a saját kerekein tért vissza a magyar bázisra, miután felrobbant mellette egy robbanószerkezet, és eltalálták egy vállról indítható rakétával – tette hozzá a honvédség vezetője. Mint mondta, minden eszközt visszahoztak a harctérről, volt olyan katona, aki háromszor fordult a helyszínen, hogy ne maradjon semmi a támadás területén. Mint ismert, az afganisztáni tartományi újjáépítési csoportnál most zajlik a váltás, a megtámadott katonák is éppen hazafelé tartottak. Benkő Tibor tájékoztatása szerint ez az oka annak, hogy nem zárhatják le gyorsabban a vizsgálatot. A vezérkari főnök megerősítette azt a hírünket is, hogy a meghalt posztumusz hadnagyot katonai tiszteletadással fogadják a hét végén Kecskeméten. Pappné Ábrahám Juditot ezt követően, már jövő hétfőn búcsúztatják szülőfalujában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacskán.
Az afganisztáni Baglán tartományban augusztus 23-án ért támadás egy magyar katonai konvojt, egy katona meghalt, hárman megsérültek. A sérültek egyike, Kolozsvári György zászlós válságos állapotban, koponya- és arcsérülésekkel, kómában fekszik az Állami Egészségügyi Központban, ahol huszonnégy órás orvosi felügyeletet látnak el mellette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.