Magyarországon a nyugat-nílusi vírus

Hírösszefoglaló
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban két beteget ápolnak kórházban a nyugat-nílusi vírus okozta megbetegedéssel, halálesetet nem regisztráltak – közölte Krisztalovics Katalin járványügyi szakorvos tegnap az MTI-vel. Mint arról beszámoltunk, a szúnyogok által terjesztett vírus Romániában hét embert fertőzött meg, ketten közülük meghaltak. Oroszországban, a Volgográdi területen több mint száz esetről tudnak, öt beteg veszítette életét. Görögországban a múlt hét végéig már 134-en betegedtek meg, közülük kilencen haltak meg.
Krisztalovics Katalin elmondta, az egyes szúnyogfajok által terjesztett vírus magyarországi és európai jelenléte már régóta ismert. Hazánkban a nyugat-nílusi vírus jellemzően azokban a megyékben okoz megbetegedést, ahol a költöző madarak tömegesen fordulnak elő. A betegséget ugyanis azok a szúnyogok viszik át az emberre, amelyek egyaránt csípik a madarakat és az embereket. A vírus emberről emberre nem terjed, azt kizárólag egyes szúnyogfajok terjesztik. A betegség tünetei megegyeznek az egyéb vírusos megbetegedésekével, azaz lázzal, fejfájással, izomfájdalommal jár, és a vírus agyvelő-, valamint agyhártyagyulladást is okozhat. Lappangási ideje két naptól két hétig terjedhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.