Már csökken az állás nélkül lévők száma

Bodacz Péter
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha alig észrevehetően is, de a fordulat jelei látszanak a hazai foglalkoztatás terén. A legfrissebb adatok szerint majdnem egy kisvárosnyi magyar polgár jutott munkához a legutóbbi országgyűlési választások óta. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi gyorsjelentése szerint idén május és július között a hazai munkanélküliség aránya 11 százalék volt. Ez az adat 0,1 százalékponttal kisebb annál, mint amit április és június között mutatott a statisztika. A munkanélküliek száma az ötödik és hetedik hónap között 473,3 ezerről 467,2 ezerre mérséklődött, ami közel hatezer fős csökkenést jelent. A munkanélküliség aránya 2010 januárja és márciusa között tetőzött, ekkor 11,8 százalékon állt.
A helyzet éves összehasonlításban most sem nevezhető kedvezőnek: tavaly május és július között ugyanis a hivatalosan nyilvántartott munkanélküliek száma 407,2 ezer fő volt, ami 9,7 százalékos arányt jelent. A statisztikai hivatal számai szerint az idén május és július között nyilvántartott munkanélküliek 52,6 százaléka egy éve vagy annál is régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,4 hónap, ez 1,7 hónappal hosszabb az egy évvel korábbinál. A következő hónapokban elemzők szerint tovább javul a helyzet, folytatódhat a munkanélküliség lassú csökkenése Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.