Már fúrják a chilei mentőalagutat

Ma megkezdik az omlás miatt több mint három hete mélyben rekedt 33 bányász mentését Chilében. A menekülést jelentő alagút fúrása négy hónapig is eltarthat. XVI. Benedek pápa tegnap bátorságot kívánt a vájároknak és hozzátartozóiknak.

Győr Ágnes
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma látnak hozzá Chilében a szakértők annak a 66 centiméter átmérőjű alagútnak a fúrásához, amelyen át a felszínre hozzák majd a 700 méter mélyen lévő bányászokat. A 33 férfi azóta nem látta a napfényt, hogy augusztus 5-én beomlott az Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybánya. Bár a föld állaga miatt a negyventonnás fúró olyan lassan tud csak haladni, hogy négy hónapba is beletelhet, mire eléri a munkásokat, a minisztérium bejelentette, több alternatív tervet is vizsgál, amelyek jelentősen lerövidíthetnék a mentéshez szükséges időt – olvasható a BBC jelentésében. Köztük annak a lehetőségét is vizsgálják, hogy az egyik, jelenleg is létező, élelem és innivaló lejuttatását szolgáló csatornát kibővítsék annyira, hogy azon egyenként átférjenek a bajbajutottak.
Laurence Golborne bányászatért felelős miniszter újságíróknak elmondta, hogy a bányászok minél gyorsabb kimentésére vonatkozó vágyak nem kerekedhetnek a józan ész fölé. Szerinte továbbra is három-négy hónapos időszakkal kell számolni. A NASA közben négytagú szakértői stábot – köztük két orvost és egy pszichológust – küldött a helyszínre. Céljuk, hogy segítsenek a lent rekedt bányászoknak fizikailag és mentálisan kibírni az előttük álló nehéz hónapokat. Pénteken már arról szóltak a hírek, hogy öt emberen a depresszió tünetei mutatkoznak.
XVI. Benedek pápa tegnap bátorságot kívánt a vájároknak és hozzátartozóiknak. Arra intette őket, hogy „ne veszítsék el reményeiket, hogy a kiszabadításukra irányuló erőfeszítések szerencsével járnak”.

Grúziai tragédia. Három bányász meghalt, hét megsérült sújtólégrobbanás miatt egy grúziai szénbányában. A szivárgó metángáz okozta baleset péntek éjjel történt az ország nyugati részén, Tkibuli település Mindeli üzemében – jelentette az MTI. Valamennyi sérült állapota válságos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.