Már nem lesz kevesebb állás?

Elsősorban a gyártással foglalkozó, a logisztikai és a pénzügyi szolgáltatások piacán ténykedő társaságok terveznek foglalkoztatásbővítést, míg a kereskedelemben és a mezőgazdaságban elbocsátásokra lehet számítani a negyedik negyedévben – derül ki a Manpower felméréséből.

Bodacz Péter
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távmunka kismamáknak. Speciálisan a kismamáknak kidolgozott, a távmunkához hasonló új foglalkoztatási forma bevezetését, az új munka törvénykönyve megalkotását, valamint felnőttképzések indítását javasolja az új Széchenyi-tervben Suhajda Attila, a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség elnöke a szakma és a kormány közötti egyeztetésen. (MTI)


Korántsem olyan jó a helyzet az idei harmadik negyedévben a hazai munkaerőpiacon, mint amilyen reményeket fűztek ehhez az időszakhoz korábban a felmérések. A tavalyi esztendő azonos időszakához mérten ugyanakkor kedvezőbb kilátásokkal rendelkeznek a munkavállalók – rögzíti a Manpower október–decemberre vonatkozó prognózisa.
A globális munkaerő-közvetítő társaság tegnap publikált nemzetközi kutatásakor egyetlen kérdést tett fel, ami a következő negyedévre vonatkozóan a vállalkozások munkaerő-felvételével vagy elbocsátással kapcsolatos szándékait firtatta. Azaz, a válaszokból nem lehet következtetni a foglalkoztatásban részt vevők számának alakulására, a felmérés pusztán a megkérdezett cégek pesszimizmusát vagy derűlátását mutatja. A kutatás szerint a hazai munkaadók tizenhárom százaléka számolt be arról, hogy 2010 negyedik negyedévében bővíteni kívánja a munkavállalói létszámot, viszont ugyanennyien számítanak arra, hogy elbocsátásokra kerül sor. A megkérdezettek hetven százaléka tervezi azt, hogy szinten tartja a dolgozók számát az október–december közötti időszakban. A Manpower a július–szeptemberi időszakra három százalékponttal kedvezőbb helyzetet mért, azaz a felvételt tervező cégek aránya ennyivel haladta meg az elbocsátást fontolgatókét. A prognózis szerint az ipari termelésben a legpozitívabb – plusz 11 százalékos – a munkáltatók várakozása, itt a növekedés három százalékpontos az előző negyedévhez képest, míg az agráriumban, illetve a köz- és szociális szolgáltatások, valamint a kereskedelem területén leépítésekre lehet számítani.
A nyolc magyar régió közül háromban erősödött a munkaadók optimizmusa a harmadik negyedévhez képest a munkaerőpiac kilátásait illetően. 2009 azonos időszakához viszonyítva az álláskeresők lehetőségei mind a nyolc régióban javulnak, kivéve a Dél-Dunántúlt, ahol a foglalkoztatási szándék 16 százalékponttal romlott éves összehasonlításban. A társaság a felmérés kapcsán hangsúlyozta: a kormánynak az új munkahelyek teremtése mellett figyelmet kell fordítania a szakképzésre is, máskülönben csak a betöltetlen állások száma nő, ami ma harmincezerre tehető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.