Már nem spekulálnak az euró ellen?

MTI
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túljutott a pénzügyi válságon az euróövezet, és újabbra sem kell számítani – jelentette ki az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) igazgatója, Klaus Regling. „A stabilizációs intézkedések eredménye magáért beszél: az euró árfolyama javult, a piacok megnyugodtak” – nyilatkozta Regling a Welt am Sonntag német lapnak. „Már csak kevesen spekulálnak az euróövezet bedöntésére.”
Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt az év elején hívták életre a fenyegető görög államcsőd közvetlen elhárítására és más törlesztési gondokkal küszködő országok, például Spanyolország és Portugália megsegítésére. Klaus Regling méltatta Görögországnak az adósságválság felszámolására tett erőfeszítéseit. „Figyelemre méltó a kormány által a lakosság körében élvezett széles támogatás. Erre nem feltétlenül lehetett számítani. Görögország az eltelt fél év alatt többet teljesített annál, mint amire ígéretet tett.” Márciusban az EU milliárdos segélycsomaggal sietett Görögország segítségére pénzügyi reformokra tett ígéretek ellenében.
Klaus Regling határozottan visszautasította azt a kritikát, hogy a német adófizetőknek kellene jót állnia a görögök pazarlásáért. Elenyészően kicsinek tartja annak a valószínűségét, hogy hozzá kelljen nyúlni a pénzalapokhoz. Egy segítségre szoruló országnak pedig ötszázalékos kamatot kell fizetnie a felvett hitelre, szemben azzal a két százalékkal, amennyiért az EFSF ki tudja helyezni jelenleg a pénzt – a bajba jutott országok megsegélyezése tehát nyereséget hozna. A kamatprémiumból származó többletbevétel pedig az alapba befizető országokat illeti meg. Ugyanez a helyzet Görögország esetében is. „A német költségvetés profitál Görögország megmentéséből” – hangsúlyozta Klaus Regling.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.