Másfél milliárdtól esett el Hévíz

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség visszavonta a hévízi gyógyfürdő fejlesztéséhez nyújtott mintegy másfél milliárd forintos támogatását, mert a fürdő üzemeltetője másfél év alatt sem teljesítette az előírt feltételeket – közölte a szervezet.

Velkei Tamás
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. nem teljesítette a vonatkozó rendeletekben előírtakat az ötmilliárd forint összköltségű, a „Hévíz nemzetközi gyógyhely egészségturisztikai fejlesztése – új fedett fürdő és terápiás centrum” kialakítása elnevezésű kiemelt projekt esetében – indokolta a nyugat-dunántúli fejlesztési ügynökség, miért áll el a támogatási szerződésétől. Kiderült, a kft. a támogatási szerződés aláírását követően másfél évvel sem rendelkezik a kivitelezésre vonatkozó szerződéssel, és a korábban megítélt támogatásból csak minimális összeget volt képes lehívni. Így a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megvizsgálta a projektet, és a támogatási szerződéstől való elállásra kérte fel a közreműködő szervezetet.
A hír nem előzmény nélküli. Amint arról korábban beszámoltunk, a közbeszerzési pályázatára kizárólag érvénytelen ajánlat érkezett, az időből kicsúszó város próbált egyeztetni a többségi tulajdonos magyar állammal a tófürdő vagyonhasznosításáról, ám hiába. Pedig tavaly, a II/B ütem ünnepélyes átadásán Pál Béla, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának szocialista alelnöke még azzal kampányolt, hogy a 2011-ben átadni tervezett „Új fedett fürdő és terápiás centrum” ötmilliárd forintos projekttel együtt közel nyolcmilliárd forint értékű beruházás valósul majd meg Hévízen.
Hegedűs Lajos, a gyógyfürdő ügyvezető igazgatója a távirati irodának azt mondta: a kft. a többségi tulajdonossal együtt egyelőre nem kívánja kommentálni a bejelentést. Vértes Árpád polgármestert váratlanul érte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése. A fürdő kisebbségi tulajdonosi képviselője hozzátette: a projektről a tulajdonosok többször egyeztettek, és a gazdasági válságra tekintettel korábban annak felülvizsgálatáról döntöttek, szerinte ez a folyamat pedig most is zajlik.
A Hévízgyógyfürdőben történt más visszaélésekkel kapcsolatban eközben kiemelt ügyészségi felügyelet mellett zajlik rendőrségi nyomozás, mivel az önkormányzat Sikeres Hévízért képviselőcsoportja feljelentést tett sikkasztás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés és csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.