Matolcsy összehívta az OÉT-et

Bákonyi Ádám
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jövő hétfőre összehívta az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülését. A kormány eredetileg szeptember 25-ig várta, hogy a munkaadói és munkavállalói képviseletek javaslatot tegyenek az OÉT működésének gyorsabbá, eredményesebbé, költséghatékonyabbá tételére, ők azonban a fórum összehívását sürgették, mondván: az elmúlt időszakban számos olyan törvénymódosítás történt, amelyeket az OÉT-ban is meg kellett volna vitatni. A szakszervezetek azt kifogásolják, hogy a minisztérium először a nyilvánosságot tájékoztatta a tanács összehívásáról, továbbá sem az ülés helyszínéről, sem a tervezett napirendről nincs információjuk. Bár az OÉT-et a kormány, a munkavállalók és a munkaadók alkotják, megszólalt az MSZP-is. A párt szerint „a nagy nemzeti együttműködés rendszere fabatkát sem ér, ha a munkavállalók és munkáltatók törvényes képviselői nem mondhatják el véleményüket az őket érintő elképzelésekről, döntésekről”. A munkaadói és a munkavállalói oldal kifejezte, nem zárkóznak el a tanács jövőjének elemzésétől. Erre szükség is lesz, hiszen az OÉT és az azt alkotó tizenöt tagszervezet 2005-től több mint 8,9 milliárd forint állami támogatást kapott, miközben a tanács hatékonysága kívánnivalót hagy maga után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.