Megéri gyanúsítottnak lenni?

Korengedményes nyugdíjba vonulhat Hosszú Sándor, a MÁV Informatika vezérigazgatója, akit jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésével gyanúsít a rendőrség. Hosszúnak az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig, azaz csaknem három évig előre, egy összegben kifizetik nyugdíját a nyugdíjfolyósítónak. Ez hatmillió forint.

Bákonyi Ádám
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlanul méltányos elbánást élvez a MÁV-nál Hosszú Sándor. A MÁV Informatika vezérigazgatóját jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésével gyanúsítja a rendőrség, a hatóság szerint Hosszú döntései, humánpolitikája, a cég gazdálkodása negyvenmilliós vagyoni hátrányt okozott a MÁV Informatikának, és magának az anyavállalatnak is. A gyanú szerint Hosszú Sándor megszegte vagyonkezelési kötelezettségét, amikor több munkavállalóval kötött oly módon szerződést, hogy ők a valóságban munkát a MÁV Informatikának nem végeztek. A vezérigazgató több céggel írt alá fiktív megbízási szerződést, többek között az internetes jegyrendelés rendszerének megvalósítására, de a cég munkát nem végzett, a leadott számlákat mégis kifizették.
Lapunk nemrég beszámolt róla, hogy mindezek ellenére a vasúttársaság nem szüntette meg, de még csak fel sem függesztette Hosszú munkaviszonyát, amiért továbbra is havi 1,4 milliós fizetést kap, februári meggyanúsítása óta tehát csaknem tízmilliót tett zsebre. A vezérigazgató határozott idejű munkaszerződése augusztus 31-én jár le, ami azt jelenti, hogy semmiféle juttatásban nem részesülhetne távozása után. Hosszú mégsem távozik üres kézzel, a MÁV-nál ugyanis korengedményes nyugdíjazásáról döntöttek, ez alapján a távozó vezetőnek az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig, azaz csaknem három évig előre, egy összegben kifizetik nyugdíját a nyugdíjfolyósítónak.
A MÁV-nál lapunknak elismerték, hogy Hosszú Sándor határozott idejű vezetői megbízása augusztus 31-én jár le. „Miután Hosszú Sándor István vezérigazgatói kinevezése előtt ugyanitt, azaz a MÁV Informatika Zrt.-nél, beosztott vezetőként dolgozott, munkaszerződése határozatlan időtartamú. Minthogy további foglalkoztatására nem jött létre megállapodás, a felek – a munkáltató számára a munkáltatói rendes felmondáshoz képest lényegesen kisebb anyagi megterhelést jelentő – korengedményes nyugdíjazásban állapodtak meg” – magyarázták a döntést a társaságnál. Közölték, a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz egy összegben átutalandó nyugdíj mintegy hatmillió forint kiadás a munkáltató számára. Mindez azt jelenti, hogy Hosszú Sándor a megállapítható maximális összegű nyugdíjban részesül, azaz januártól havonta kétszázezer forintot kap. A vezérigazgató kivételezett helyzetét jól jellemzi, hogy bár a korengedményről szóló rendelet tavaly is élt, a regionális munkaügyi központokban – ahol a megállapodást be kell jelenteni – nem tudnak arról, hogy ilyen szerződések köttettek volna. S ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen ehhez a megoldáshoz a mai válságos időkben a cégek nem akarnak, nem tudnak folyamodni. Ugyanis a munkahely-megtartásra igen, a korengedményes nyugdíjaztatásra viszont nem kapnak állami támogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.