Megszaporodó szankciók

Az utóbbi időkben megszaporodtak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiszabott bírságolások, mivel a szervezet szélesebb körű jogosítványokat kapott.

K. Tóth László
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százezer forintra bírságolta a Wabard Biztosítót a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mivel a panaszkezeléskor nem tartotta be a jogszabályba foglalt válaszadási határidőket – került fel tegnap a felügyelet honlapjára. Az Allianz Hungáriát arra kötelezte, hogy tartsa be a kárrendezési határidőket. A Groupama Garanciának úgy kell aktualizálnia a nyilvántartásait, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) bónuszok naprakészek legyenek. Ez utóbbi két biztosítóra nem rótt ki bírságot a felügyelet, ám az elmúlt napokban több biztosítóra rótt ki fogyasztóvédelmi bírságot. Hétfőn is hasonló híreket olvashattunk, akkor három biztosítót száz-százezer, míg egyet kétszer százezer forintra bírságolt a PSZÁF.
E bírságoknak az az oka, hogy tavaly szeptember elsején a felügyelet egy kormányrendelettel pénzügyi fogyasztóvédelmi hatósággá vált, ezért ilyen ügyekben egyedül is indíthat vizsgálatot, s szankciókat is hozhat – közölte lapunkkal Binder István. A PSZÁF sajtószóvivője hozzátette, hogy ennek következtében a korábbiakhoz képest megsokszorozódott a fogyasztóvédelmi határozatok száma, s idén már hetven határozatot foganatosított a felügyelet a száz-ezer forinttól az ötmillió forintig. Mindemellett a PSZÁF a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát megszegőket is szankcionálhatja. Az ilyen elkövetésekre jó példa, amikor egy terméket akciósként hirdetnek meg, s ezzel becsapják a vásárlókat.
Arra a kérdésre, hogy a százezer forint nem túl enyhe bírság-e a szabálytalanságok elkövetésének viszszaszorítására, Binder István azt a választ adta, hogy létezik olyan intézmény, amelyet egy hét alatt négyszer bírságoltak meg, s az említett hetven határozatból 25 zárult félmillió forinttól húszmillió forintig terjedő bírsággal, ráadásul súlyosabb esetekben akár kétmilliárd forint is kiszabható a fogyasztóvédelmi és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése esetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.