Meleg ételt kaptak a chilei bányászok

Hírösszefoglaló
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztették pár órára a hétfőn megkezdett mentőakciót a chilei San José réz- és aranybányájában, ahol omlás miatt augusztus 5-én 33 bányász rekedt 700 méteres mélységben. A műveletet irányító André Sougarret mérnök elmondta, az alagútfúrást 20 méter mélységben abbahagyták, mert újabb omlással fenyegető vetődésre bukkantak a kőzetben. A repedést cementtel betapasztották, aztán folytatták a munkát – adta hírül a BBC.
A bányászok egy másik, néhány centiméter átmérőjű járaton át érintkezhetnek a külvilággal, ezen szerdán első ízben meleg ételt is leküldtek nekik. Csirkét, húsgombócot és rizst kaptak, a menüt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakértőinek tanácsai alapján állították össze. A kalóriadús táplálékra már nagy szükségük volt, mert az omlás utáni első 17 napban semmiféle kapcsolatuk nem volt a külvilággal, s mindössze a fejenként 48 órára elegendő elemózsiát oszthatták el több mint két hétre. Vizük sem volt, a bánya nedves talajából jutottak néhány csepphez. Hamarosan Chilébe érkeznek a csaknem negyven éve, az Andokban történt légi szerencsétlenség uruguayi túlélői, hogy lelki támaszt nyújtsanak a bányászoknak. Az egykori légi utasokat – akik halott társaik húsából jutottak táplálékhoz – 72 nap elteltével chilei egységek mentették meg.
A csapdába esett bányászoknak nincsenek ellátási gondjaik. A fentiek tartják velük a kapcsolatot, és mindennel ellátják őket, amivel egyáltalán lehetséges. Tiszta ruhát, új csizmát és borotvát is leküldtek nekik, sőt darabokra szedett kempingágyakat is, amelyeket lent öszszeszerelhetnek. Egyelőre nem jutott mindenkinek ágy, ezért a várakozók a legidősebbeknek ajánlották fel a kényelmes fekhelyeket.
Kötszerek és gyógyszerek is a rendelkezésükre állnak, szükség esetén egy ápolói gyakorlattal is rendelkező bányász láthatja el társait. A CNN által közzétett friss videofelvételen a jó kedélyű Yonni Barrios „Dr. House”-ként mutatkozott be. A bányászok MP3-as lejátszót is kaptak sok vidám zenével, s mindjárt bejelentették, hogy most mulatságot rendeznek. Már az elvonási tünetekkel küzdő erős dohányosok is magukra találtak, mert ha cigarettát tilos is szívniuk, nikotintapaszokat kaptak. A Hogyan beszéljünk nyilvánosság előtt? című kézikönyvet is tanulmányozhatják, az útmutatót azért kérték, hogy választékosan fogalmazhassanak, amikor megmenekülnek, és kálváriájukról tájékoztatják az aggódó chileieket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.