Merkel: A mozlimok erőszakosabbak

Angela Merkel sem kerülhette el, hogy ne szóljon hozzá a társadalmat az utóbbi napokban a szokásosnál jobban foglalkoztató vitához a németországi bevándorlók helyzetéről. A kancellár egy újságnak nyilatkozva elmondta: nem lehet tabutéma a mozlim fiataloknak az átlagosnál magasabb hajlama erőszakcselekmények elkövetésére, amit a bűnügyi statisztika is alátámaszt.

Munkatársunktól
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kapitulálhat az állam a bevándorlók által lakott lakónegyedekben elharapózott erőszak előtt – szögezte le a Bild am Sonntagnak adott interjúban Angela Merkel. A migráns fiatalok egy részének erőszakra való hajlama nagy probléma, s erről nyíltan lehet beszélni anélkül, hogy tápot adnánk az idegenellenesség gyanújának – fogalmazott a kancellár. Egyúttal óva intett attól, hogy bárki is egy adott valláshoz kapcsolja az erőszakot. Egy júliusban megjelent sikerkönyv szerint – amelynek írója fiatalkorúak bíróságán dolgozott két évtizeden át – Berlin egyik kerületében, Neuköllnben a 21 évnél fiatalabb „nehéz bűnözők” – az egy éven belül legalább 30 bűncselekményt elkövetők – csoportján belül 90 százalék a bevándorlók aránya. Ezen belül 45 százalékot képviselnek az arab és 34 százalékot a török fiatalok. A Bild am Sonntag értesülése szerint Duisburg egyik törökök lakta negyedében a rendőrök már több ízben kénytelenek voltak kapitulálni erőszakos fiatalkorúak bandái előtt. Ezt kommentálva Merkel leszögezte: Németországban nem létezhet egyetlen település vagy városnegyed, kerület sem, ahol a rendőrség nem képes érvényt szerezni a jognak. A kancellár szerint fiatalok körében az erőszak sokszor annak a jele, hogy az illetők nem látnak perspektívát maguk előtt. Ezen pedig csak egy dolog segít: a tanulás.
Nagy vihart kavart az utóbbi napokban egy németországi bevándorlókat elítélő könyv, amelynek Thilo Sarrazin szociáldemokrata politikus, a német jegybank elnökségi tagja a szerzője. Sarrazin azt írja, hogy a mozlim bevándorlók többsége nem hajlandó beilleszkedni a társadalomba, gyenge értelmi képességű, lusta és a német állam pénzén élősködik. A Bundesbank elnöksége csütörtökön javaslatot tett Sarrazin menesztésére Christian Wulff államfőnek. Sarrazin azt várja Wulfftól, hogy hallgassa meg őt, mielőtt döntene ügyében. Reményét arra alapozza, hogy beiktatásakor Wulff a demokrácia és a nyílt társadalmi párbeszéd erősítését nevezte elnöksége központi témájának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.