Milliárdokkal foltoznák az agrárbüdzsét

Dénes Zoltán
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő év elejére dolgozza ki az agrár- és vidékfejlesztési stratégiát a Vidékfejlesztési Minisztérium – mondta Czerván György, a tárca agrárügyekkel foglalkozó államtitkára, a bábolnai nemzetközi gazdanapok tegnapi megnyitóján. Lapunk kérdésére, hogy miként alakul majd az állattartók jövő évi támogatása, kifejtette: az előző kabinet tevékenysége nyomán az agrárbüdzséből 21,5 milliárd forint hiányzik, amelynek nagy része az állattenyésztést érinti. – Elsődleges feladatunk tehát, hogy ez az összeg bekerüljön a jövő évi költségvetésbe, és csak ezt követően tárgyalhatunk az egyes jogcímekről – mondta az államtitkár. Hozzátette: egyelőre csak a költségvetés sarokszámairól zajlanak az egyeztetések, ám az állattartók minimum az eddigi támogatási szintekre számíthatnak.
Czerván György kiemelte: a készülő agrárstratégiában is hangsúlyosan szeretné szerepeltetni az állattenyésztést, mivel az ágazat jó pár évvel ezelőtt kezdődött rohamos leépülése az egész mezőgazdaságot, illetve a teljes vidéket veszélyezteti. Vagyis – tette hozzá – az állatállomány folyamatos zsugorodását meg kell akadályozni, sőt a folyamatot idővel megfordítani. A Vidékfejlesztési Minisztérium tervei szerint az idei évre erősen alultervezett állattenyésztési támogatási keretet jövőre egymilliárd forintra emeli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.