Milliók kártérítésre

Zord Gábor László
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több százan haltak meg a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás mentési és kárelhárítási munkálatain dolgozók közül 2001. szeptember 11. óta. Mintegy tízezer azon érintetteknek a száma, akik az elmúlt kilenc évben jogi keresetet nyújtottak be különböző szervezetek ellen, arra hivatkozva, hogy maradandó egészségkárosodást szenvedtek munkájuk során, s ezért kártérítést igényelnek.
Az amerikai kongresszus által a kárigények kielégítésére létrehozott alap az érintetteket képviselő jogászokkal peren kívüli egyezséget készített elő 713 millió dollár értékben, amelynek életbe lépése attól függ, hogy az igénybejelentők legalább 95 százaléka megelégedjen a számára folyósítandó összeggel. A kárigények néhány ezer dollártól egymillióig terjednek, ezen belül a legsúlyosabb esetek kifizetésére a keretösszeg 94 százalékát szánják. Az egészségkárosodás legfőbb oka az óriási toronyházak összeomlásával a levegőbe jutott veszélyes anyagokat tartalmazó por. Különböző orvosi tanulmányok szerint a New York-i tűzoltók körében a támadást követően ötszörösére nőtt a szarkoidózis előfordulása, amely azóta ugyan visszaesett, ám még mindig nem érte el a terrortámadás előtti szintet.
2006 óta közel negyvenezren iratkoztak fel az érintett dolgozók közül egy kompenzációs listára, amely ugyan nem minősül jogi keresetnek, ám lehetővé teszi a regisztráltak számára, hogy követeléssel álljanak elő a jövőben, ha a terrortámadásokkal összefüggésbe hozható tüneteik, megbetegedésük lesz esetleg. Szakértők szerint az elmúlt kilenc év sem volt elegendő, hogy a támadás és a kárelhárítás teljes egészségügyi következményével szembesüljön az Egyesült Államok. Azt javasolják, hogy a kockázatnak kitettek részére még az elkövetkezendő húsz évben rendszeres szűrővizsgálatokat írjanak elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.