Mindenki elégedett az áramtőzsdével

Dékány Lóránt
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóval a vártnál kedvezőbb indulásról számolt be nemrég a magyar áramtőzsdét működtető HUPX. Úgy tűnik, nemcsak a cég önfényezéséről van szó: a szervezett villamosenergia-piacról a kereskedők sem tudtak negatívumot mondani. – Elég erősen indított a HUPX – mondta el lapunknak Hajdu Balázs, a CEZ Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója. Kifejtette, a likviditással – vagyis a kínálat mennyiségével – nem volt gond, az árbiztonság terén azonban egyelőre nem ennyire jó a helyzet. A szakértő szerint az első időszak kereskedése alatt kialakult néhány kiugró kötési ár, ám ez nem a tőzsdének, hanem az azon részt vevő kereskedőknek róható fel.
– A kereskedésben valamennyi nagy villamosenergia-ipari szereplő részt vesz, ez sok mindent elárul – emelte ki a CEZ kereskedelmi igazgatója. Hajdu Balázs megjegyezte, a HUPX-nek arra kell törekednie, hogy minél hamarabb megjelenjenek új termékek is a kínálatban. Azért fontos, hogy az azonnali (spot) ajánlatok mellett lehessen határidős áramtermékekre is licitálni, mert ez adhat majd igazán komoly árjelzést a fogyasztói szerződésekhez is.
A HUPX pár napja arról számolt be, hogy az első – július 20-tól augusztus 20-ig tartó – kereskedési hónap összesített forgalma meghaladta a 47 ezer megawattórát. Az átlagos napi forgalom végig magasabb volt, mint a korábban tervezett 1500 megawatt, akadt azonban olyan nap is, amikor 4550 megawatt forgott a magyar börzén. Hozzáfűzték, a HUPX az első kereskedési hónap minden napjának minden órájára tudott referenciaárat adni, ez az ár pedig együtt mozgott más tőzsdék átlagárával. A magyar szervezett villamosenergia-piac ára az elmúlt időszakban szinte teljesen megegyezett a német, az osztrák, a svájci és a szlovák tőzsdék áraival – az eltérés legfeljebb egy euró volt ezekhez képest.
A HUPX vezérigazgatója, Medveczky Balázs korábban közölte, reményei szerint a magyar áramtőzsde is hasonló fejlődési pályát fog bejárni, mint a ma már 5-10 éves európai társai, ahol mára az országok összfogyasztásának átlagosan 10-12 százaléka fordul meg. Abban bíznak, hogy az első hónapban tapasztalt növekedési ütem a továbbiakban is fennmarad, mivel így a piac fejlesztéséhez elengedhetetlen új termékek bevezetésére is a tervezettnél korábban kerülhet sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.