Monológok Kárpátalján

Túl vannak az első egyeztető megbeszélésükön a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség vezetői, de egyelőre nem csupán azt lenne kockázatos megjósolni, hogy képesek lesznek-e a felek dűlőre jutni az önkormányzati választásokkal kapcsolatos együttműködést illetően, hanem az is, hogy lesz-e egyáltalán következő fordulója a megkezdett a tárgyalásuknak.

Székely Gergely
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökken a könyvkiadás. Az év első nyolc hónapjában 1824 megnevezéssel, illetve 6,643 millió példánnyal kevesebb könyv jelent meg Ukrajnában a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Az év elejétől egyébként 11746 kiadvány látott napvilágot 20,657 millió példányban. A szakemberek a csökkenést a gazdasági válság kihatásaival magyarázzák. (Sz. G.)


Két hónappal az önkormányzati választások előtt Kárpátalján ismételten a két magyar érdekvédelmi szervezet összefogásának a kérdése került a figyelem homlokterébe. A témát, szokásához híven, ezúttal is az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) dobta be a köztudatba, jóllehet eleddig még minden esetben a Gajdos István által vezetett szervezet volt az, amelyik elsőként hátrált ki az esetleges megegyezés mögül. Nem véletlen tehát, hogy az első találkozón „a szó elszáll, az írás megmarad” elv alapján Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szinte azonnal arra kérte az UMDSZ vezetőit, hogy írásban is tegyék meg tárgyalási javaslataikat. Úgy tűnik azonban, hogy a KMKSZ-t, legalábbis egyelőre, az UMDSZ sem a szóban elhangzó, sem pedig az írásban lefektetett érvei nem tudták meggyőzni.
Lapunk érdeklődésére Kovács Miklós úgy vélekedett, hogy a találkozót, amelyet az UMDSZ konstruktív tárgyalásként próbál feltüntetni, nem volt több egy olyan öszszejövetelnél, amelyen az egyik fél, nevezetesen a KMKSZ, meghallgatta a másik félnek, vagyis az UMDSZ-nek a választási összefogásra vonatkozó érveit, amiből gyakorlatilag még semmire nem lehet következtetni. Ez derül ki a KMKSZ elnökségének hétfőn Ungváron elfogadott határozatából is, amely valójában egy határozott nemmel felérő igenlő válasz az UMDSZ tárgyalási javaslataira. A KMKSZ egyértelművé tette: bármiféle együttműködésre csakis abban az esetben kerülhet sor, ha az nem jelenti sem a magyar szervezetek politikai önazonosságának, sem pedig a választókkal szembeni felelősségvállalásnak a feladását. A KMKSZ szerint ugyanis az UMDSZ javaslatai eleve nem a választásokra, hanem valójában a két szövetség politikai összemosására irányulnak.
A megegyezés tétje a közös megyei és járási listák, míg az egyéni választókerületekben a közös jelöltek állítása, illetve a települések polgármesteri tisztségének elnyeréséért ringbe szálló személyek kiválasztása. Elemzők szerint viszont már az is nagy eredmény lenne, ha a felek legalább abban a kérdésben egyezségre jutnának, hogy a szeptember 11-én induló kampányban nem egymás lejáratásával és bemocskolásával fognak foglalkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.