Monzából Barcelona lett

Munkatársunktól
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két héttel ezelőtt, a Belga Nagydíj után úgy tűnt, már csak kétesélyes az idei Forma–1-es vb-sorozat. Spában Lewis Hamilton (McLaren) nyert Mark Webber (Red Bull) előtt, és a duó igencsak meglépett az üldözőktől, mivel Fernando Alonso (Ferrari), Jenson Button (McLaren) és Sebastian Vettel (Red Bull) sem szerzett pontot. Vasárnap az Olasz Nagydíjon viszont bekövetkezett az, amire kevesen számítottak: Hamilton rögtön a rajt után kiesett, Webber is csak hatodik lett, s az első négy helyen Alonso, Button, Massa (Ferrari), Vettel volt a befutási sorrend. A vb-pontverseny élmezőnye pedig öt futammal a zárás előtt így fest: 1. Webber 187, 2. Hamilton 182, 3. Alonso 166, 4. Button 165, 5. Vettel 163. Vagyis a következő versenyen akár a Red Bull német pilótája is élre ugorhat, megelőzve ausztrál csapattársát.
Alonso – aki jó boksztaktikával került Button elé – valamivel még közelebb van a két éllovashoz, az összetettben a britet és a németet is lehagyta, de számára ennél is fontosabb, hogy rögtön pályafutása első ferraris évében nyerni tudott „hazai pályán”. Monzában ezt megelőzően legutóbb 2006-ban ült diadalt a Ferrari, akkor Michael Schumachert intették le elsőként. (Aki most a Mercedesszel kilencedik lett.)
„Ezt a győzelmet csak ahhoz tudom hasonlítani, amit 2006-ban Barcelonában arattam” – fogalmazott párás tekintettel a 29 éves, kétszeres világbajnok spanyol, aki pályafutása 24. futamgyőzelmét jegyezte. (A Spanyol Nagydíjon csak egyszer, négy éve nyert.)
Mondani sem kell, hogy Itáliában magasra kúsztak a tűzpiros lobogók, és hozsannáznak az olasz lapok. La Gazzetta dello Sport: „A szuper-Ferrari mestermunkát végzett a bokszban. Monza örömmámorba fulladt, Alonso ismét nyílttá tette a vb-t. Igazi csapatdiadal volt ez: Alonso teljesítménye alapozta meg, de a szerelők 3,4 mp-es kerékcseréje nélkül nem sikerült volna.” Corriere della Sera: „Monza vörösbe borult.” Tuttosport: „Végre beindult az üzlet a Ferrarinál, már nem lefutott a vb.” La Repubblica: „Fernando elvarázsolta Monzát. A kerékcserénél nyert nyolc századmásodperc aranyat ért.”
Ha azt ugyan még nem is, de Alonso mindenképpen erőt meríthet a sikerből:
„Ez a győzelem nekem is plusz önbizalmat ad, és az egész csapatot motiválja. Spában és Monzában is láthattuk, hogy egyetlen jól sikerül verseny, a másik oldalról nézve pedig egyetlen elrontott futam is alaposan megváltoztathatja a pontverseny állását” – szögezte le Fernando Alonso.

Csere a Saubernél? Egyelőre meg nem erősített hírek szerint a Sauber csapatában a spanyol Pedro de la Rosa helyét Nick Heidfeld veszi át. A rutinos német tavaly a BMW egyik autóját vezette, jelenleg a Mercedes tesztpilótája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.