Múltidézés oroszveréssel

Férfi vízilabda-válogatottunk tegnap 14-10-re verte Oroszországot a zágrábi Európa-bajnokságon, ezzel gyakorlatilag csoportelsőnek tekinthető. Hogy ez elméletileg is így legyen, ahhoz már csak holnap Macedóniát kell legyőznie, és bár nemhogy napról napra, de negyedről negyedre is igen erős ingadozásokat mutat csapatunk, akkora szélsőségre azért remélhetőleg nem képes, hogy pontot ajándékozzon a macedónoknak.

Ballai Attila
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem egészen tíz esztendeje, 2000. október 1-jén még a magyarok és az oroszok vívták a sydneyi olimpia döntőjét. Fiaink már akkor is szokatlanul nagy különbséggel, 13-6-ra győztek, de azóta még tovább nőtt a differencia. Hisz míg Kásásék 2004-ben és 2008-ban is aranyérmet nyertek, addig az oroszok athéni bronza után jött a döbbenetes visszaesés: Pekingbe már ki se jutottak. Bár nem is visszaesés volt ez, inkább tudatos visszafejlesztés; a szovjet időkben még mindenre futotta, az oroszok ellenben a futball, a jégkorong és a tenisz mögött sorvadásra ítélték a pólót.
Aki persze még e sportágat űzi, annak a döntésről nem feltétlenül kell tudomást vennie, vagy ha mégis, dacolnia illene vele. Az oroszok azonban mintha belenyugodtak volna a megváltoztathatatlanba: Zágrábban a macedónoktól és a németektől kisebb, a szerbektől már nagyobb verést kaptak, majd tegnap is minden hősködés nélkül megadták magukat 14-10-re a mieinknek. Varga Dénes végre négyszer is betalált, Biros ehhez hozzátett egy hármast, a tíz kapott gól viszont nem kevés, ezt Kemény Dénes is így gondolhatta, mert a nagyszünetben Szécsit küldte az addig hatszor kapitulált Nagy Viktor helyére.
A magyar szövetségi kapitány a mérkőzés után sem tűnt maradéktalanul elégedettnek, amikor azt mondta: „Nagyon csalódottak voltunk a görögök elleni döntetlen után. Ma támadásban többet nyújtottunk, mint védekezésben.”
Ennél valószínűleg még vasárnap sem kell több, ám a csütörtöki elődöntőben – hisz a csoportgyőztesek azonnal oda kerülnek – már feltétlenül. Hogy ki ellen, az még rejtély, mert a másik ágon az olaszok, a horvátok, a montenegróiak és a románok is tovább gyömöszölik egymást.
Tegnapi eredmények. Férfiak, B csoport: Magyarország–Oroszország 14-10, Szerbia–Macedónia 19-9, Németország–Görögország 6-5. A csoport: Montenegró–Törökország 22-2, Olaszország–Románia 10-7, Spanyolország–Horvátország lapzárta után. Szombati műsor. Nők: 15.00: Magyarország–Németország. Vasárnapi műsor. Férfiak: 16.30: Magyarország–Macedónia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.