Művészeti piknikelés

Kulturális fővárosunkban, Pécsett augusztus 30. és szeptember 5. között Art Pikniket rendeznek: a díszvendégek a balkáni országok művészei. A cél az elválasztó országhatárok és nyelvi korlátok felszámolása, és legfőképp a közös alkotás. A mottó: nincs különbség művész és köznapi ember között, hisz mindenki képes a teremtésre. Még ha nincs is tisztában vele.

Makrai Sonja
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pécsett üti fel a fejét augusztus utolsó napjaiban az Angliából útjára induló „Play me, I’m yours!” utcazongora-projekt. A város közterein, eldugott utcácskáin, udvarokon zongorákra lehet majd bukkanni, amelyen bárki szabadon játszhat, improvizálhat, művészkedhet kénye-kedve szerint, kiélheti gyermeki vágyait. Persze csak okosan, módjával. Amúgy a pianínók önálló művészeti alkotásként is funkcionálnak: hazai és a balkáni országokból érkező képzőművészek installálják őket. Lesz, amely zöld mezőt formál szálló pillangókkal, vagy épp Noé bárkájává változik, vagy olyan, amely napraforgókat bújtat magában, vagy épp újság- és kottapapírból készült papírmasé madarak szálldosnak a tetején.
Az Art Piknik idején állandó szabadtéri tárlat is nyílik: a Padok és városok sétánya című kortárs street art kiállítás és maradandó térrehabilitáció részeként padokat telepítenek a város ezen részére. Az ülőalkalmatosságok egyszerre nevezhetők műalkotásoknak és térbútoroknak. A pad-szobor park alkotói az Európa kulturális fővárosa címre második körben pályázó öt város – Debrecen, Eger, Miskolc, Budapest, Győr – művészei.
A szabadtéri projekt másik részeként az északi és a nyugati várfalsétány képző- és építőművészek által megépített Land-art parkká változik. Surman Edit és Simon Edina kerámiaművészek barokk piknikkertet álmodtak meg madarakkal, virágokkal, termésekkel. Lesz még ott felhőnézegető, múzeum-fa gyermekrajz-lombkoronával, kereken, egészen. Minden napra jut egy zenés felvonulás és pánbalkáni örömzene a kultúrkertben: a The Fickfailuresszel, a cigány népzenét játszó rezesbandával, a Fanfara Transilvaniával, a bulgáriai utcazenész csapattal, a Light in Babylonnal. Vagy ott lesz a pécsi bázisú Singas Project, akikhez betársul a román hegedűvirtuóz Balanescu is. Tiszteletét teszi Pécsett Esma Redzepova, a macedón zenei kultúra emblematikus „királynője” is, sőt a török Fatima Spar – legalább olyan bájos, mint Amelie Poulain –, aki dzsesszel kevert, charlestonnal felrázott klezmermuzsikát kínál. Lajkó Félix és Brasnyó Antal, akik már összeszokott citerás duót alkotnak, most a Besh O Drom vezetőjével, Pettik Ádámmal és Molnár László basszusgitárossal karöltve citerás partit rendeznek.
A piknik hétvégéjén a Barbakán várárokban családi matinét terveztek: Székelyföldről Csernik Szende Lábitaszínháza, a Vajdaságból a Szabadkai Gyermekszínház hoz el egy-egy mesejátékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.