Nagy-britanniai misszión a pápa

A pápa angliai és skóciai látogatására sokan készülnek. Ha a szigetország sajtóját figyeljük, a katolikusok mellett igazi „nagy dobásra” várnak az egyházfőt elutasító szervezetek és egyházak, valamint a vallásellenes magánszemélyek is. Miközben az anglikán és a római katolikus egyház egyre közelebb kerül egymáshoz, a sziget egyértelműen missziós területté változott.

2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

XVI. Benedek programja. XVI. Benedek lesz az elő katolikus egyházfő, aki az anglikán egyház legfőbb vezetője, II. Erzsébet királynő vendégeként érkezik brit földre. A pápa első programja Glasgow-ban lesz, ahol szabadtéri misét celebrál. A rendezvényen fellép Skócia ünnepelt énekes sztárja, Susan Boyle. A pápa holnap együtt imádkozik Rowan Williams canterburyi érsekkel kétezer meghívott vendég jelenlétében a londoni Westminster apátságban. XVI. Benedek szombaton rövid megbeszélést tart David Cameron brit miniszterelnökkel, este pedig a londoni Hyde Parkban szabadtéri imán vesz részt. A látogatás egyik kiemelt programpontjaként a pápa külön megemlékezik majd a hitleri légierő Anglia elleni hadjáratának áldozatairól is. (MTI)


Terhes apáca fagyit eszik egy templomban, a felirat azt hirdeti: szeplőtlen fogyasztás. Ezt a plakátot vétette le a Westminster-székesegyház mellől a brit hirdetési felügyelet, úgy értékelve, hogy az megsértheti a római katolikus hívek érzékenységét. A szóban forgó szervezet még tegnap is bőszen ellenőrizte azt az útvonalat, ahol a pápa fog elhaladni, kiszűrve az egyértelműen a katolikus főpap látogatására célzott gúnyos üzeneteket. Mindent azonban nem tud, így biztos, hogy az apostoli út első állomásán, a skóciai Edinburgh-ban Ian Paisley északír tiszteletes Szabad Presbiteriánus Egyházának mintegy hatvan tagja fog tiltakozni a pápa látogatása ellen, a politikai jellegű megmozduláson ürügyként a katolikus egyházon belüli gyermekmolesztálási botrányt felhasználva.
Ez a botrány egyébként a nagy-britanniai katolikusokat nagyon mélyen érintette, a felmérések szerint 52 százalékuk vallotta azt, hogy emiatt megrendült a hite az egyház vezetésében. Nagy-Britanniában nem várhatók óriási tömegek a szabadtéri miséken, ahogy az megszokott minden más országban. A látogatás előtti hétre időzítették Geoffrey Robertson A pápa ügye című könyvének megjelentetését, amelyben az emberi jogi esetekre szakosodott ügyvéd szerző a Vatikánt és annak fejét bírálja, amiért elutasítja például a homoszexuális párok házasságát, a nők pappá szentelését vagy a gumi óvszerek használatának engedélyezését.
Kommentátorok megjegyzik, XVI. Benedek egy másik Nagy-Britanniát fog látni, mint elődje. II. János Pál pápa 1982-ben, a Falkland-háború idején utazott el a szigetre, ahol nagyon kevesen tüntettek ellene (persze Ian Paisley akkor is ott volt). Azt az utat a Szentszék nagyon sikeresnek értékelte. A mostani látogatás az első vélemények szerint nem lesz különösebben eredményes, legfeljebb annyiban, hogy megerősödik a Vatikán véleménye abban a kérdésben, hogy a szigeten sokkal nagyobb szükség van a katolikusok védelmére és a missziós tevékenységre, mint korábban, nagy botrány esetén az egész nyugat-európai evangelizáció ügyét elővehetik.
XVI. Benedek a látogatás során találkozni fog Rowan Williams canterburyi érsekkel, akivel személyesen ugyan szívélyes viszonyt ápolnak, de az egyházak közötti, épp 1982-ben ígéretesen fejlődő együttműködés ma már sehol sincs. Róma következetesen kiáll régi értékei mellett, míg az anglikán egyház – a társadalommal együtt – egyre liberálisabb. A női papok és nyíltan homoszexuális püspökök miatt sok hívő számára vállalhatatlan egyház tagjainak és papjainak Róma felajánlotta, hogy visszatérhetnek a katolicizmus kebelére. Ezt a canterburyi érsek persze nem nézi jó szemmel, de biztos, hogy a közeli jövőben nem sikerül megegyezésre jutniuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.