Napi sajtószemle

MN
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

THE BALTIC Times
A világ legnagyobb csővezeték-fektetőjének, az Allseas cég Solitaire nevű hajójának a közreműködésével a NordStream társaság megkezdte a hasonnevű gázvezeték építését a Finn-öbölben – írja a balti térség angol nyelvű lapja, mely a projektet következetesen ellentmondásosnak nevezi cikkében. Az eseményt a fedélzetről figyelemmel kísérték az építő és az építtető cégek magas rangú tisztségviselői is, hogy meggyőződjenek arról: minden a tervek szerint halad és kész az építkezés megkezdésére. A környezetvédelmi aggályokon túl a lap emlékeztet: az Északi Áramlat Oroszországból közvetlenül Németországba juttat földgázt, építését a baltiak és más közép-európai országok is ellenezték, hiszen elkészültével Moszkva úgy zárhatja el a szállítást számukra, hogy az nem érinti a nyugati exportot. A csővezeték első szakasza 2011-ben, a második 2012-ben állhat üzembe.

www.bumm.sk
A Robert Fico vezette kabinet ténykedését két szóval lehet a legtalálóbban jellemezni: „hazudtak és loptak” – idézte Ivan Miklos szlovák pénzügyminisztert a felvidéki magyar hírportál. Az új, jobbközép kormány tárcavezetője azt mondta, „ahová csak nyúlunk, bármelyik tárcánál, felháborítóan előnytelen, túl drága szerződéseket, közbeszerzéseket találunk”. Hozzátette, az előző kormány hazudott az államháztartás állapotáról, amely sokkal rosszabb, mint ahogy a Fico-kabinet ezt a júniusi parlamenti választások előtt állította.

HA'ARETZ
A baloldali izraeli lap cikkében Ehud Barak védelmi miniszter úgy nyilatkozik, hogy a haderő néhány tisztje kis híján sikerrel szabotálta az új vezérkari főnök kiválasztásának folyamatát. A botrány, amely hetekig címoldalon szerepelt a zsidó államban, azért tört ki, mert a vezető jelöltről – aki 2011 februárjától átveszi Gabi Askenázi tábornok posztját – egy olyan dokumentum került elő, amely szerint rágalomkampányt tervezett riválisaival szemben. Joáv Galant kinevezését végül nem sikerült megakadályozni, mert az iratról kiderült, hogy hamisítvány. Az ügyben a rendőrség már őrizetbe is vett egy nyugállományú tisztet, Boáz Harpazt. Szemben a rendőrökkel, Barak nyilatkozatában arra utalt, hogy az elkövető nem volt egyedül. Mint mondta, mindez a reguláris és a tartalékos erők magas rangú tisztjeinek kísérlete volt arra, hogy a kinevezést akadályozzák, halasztását elérjék és végeredményben befolyással legyenek a folyamatra. A miniszter szerint a dokumentum hitelességéről zajló vita súlyosan csorbította a haderő hírnevét, s a belé vetett közbizalmat. Hogy ne ismétlődhessen meg az eset, Barak vizsgálóbizottságot állított fel egy tartalékos tábornok vezetésével. A cikk internetes kiadásához fűzött kommentek egyike a dél-amerikai katonai rezsimekre céloz az ügy kapcsán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.