Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Washington Post
A 2001. szeptember 11-i terrormerényletek Oszama bin Laden számára sokkal jobban sikerültek, mint amiben reménykedett – írja a liberális washingtoni napilapban Ted Koppel. A szerző szerint az al-Kaida vezetője nem csupán háromezer ember halálát okozta Amerika pénzügyi és katonai központjainak megtámadásával, de sikerült túlzott reakciót kicsikarnia ellenségéből: az utóbbi kilenc évben az Egyesült Államok több mint ezermilliárd dollárt költött két háborúra, ezek következtében megerősödött az iszlám fundamentalizmus Pakisztánban.

Le Monde.fr
Ideje hozzászokni ahhoz, hogy Amerika visszafogottabb szerepet játszik a világban. Mint a francia liberális lap fogalmaz, a következő negyedszázadban az Egyesült Államok befolyása csökken, ez azonban nem jelent radikális visszavonulást, csupán annyit, hogy Amerika nem lesz jelen mindenütt. A nemzetközi politikát az elmúlt hetven évben domináló Amerikának immár számolnia kell új hatalmakkal is, köztük elsősorban Kínával. De, teszi hozzá az elemzés, nem ez, hanem a pénz, pontosabban annak hiánya a befolyás gyengülésének elsődleges oka. Az Egyesült Államoknak nem elegendő a forrása a korábbihoz hasonló hiperaktív külpolitikára.

Spiegel
Pénzügyi alku nyomán távozott önként a német jegybank elnökségéből Thilo Sarrazin, aki a muzulmán bevándorlókat sértő nyilatkozatai miatt bírálatok kereszttüzébe került. A hamburgi magazin értesülése szerint az államfői hivatal aktívan bekapcsolódott a Bundesbank és Sarrazin közötti huzavonába. A jegybank vezetése nem menthette fel a 65 éves bankárt, ezt az államfőtől kellett kérnie, aki viszont kényes helyzetben volt, mert leváltása esetén Sarrazin jó eséllyel támadhatta volna meg a döntést munkaügyi bíróságon. A lap szerint Sarrazinnak az önkéntes távozás fejében sikerült elérnie, hogy a Bundesbanktól húzott nyugdíja akkora legyen, mintha kitöltötte volna megbízatásának teljes idejét. Ez havi ezer euróba kerül az adófizetőknek. Sarrazin teljes nyugdíja eléri a havi tízezer eurót (2,88 millió forint).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.