Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

BBC News
Írország ellenkezése miatt elhalasztották uniós állampolgárok személyes adatainak az Európai Unió és Izrael közötti cseréjét – olvasható a brit közszolgálati hírportálon. Dublin egyelőre azért emelt vétót az egyezmény ellen, mert továbbra is aggályosnak tartja, hogy az izraeli Moszad titkosszolgálat ügynökei többek között hamis ír útleveleket is felhasználva gyilkolták meg januárban Dubaiban a palesztin Hamász szervezet egyik vezetőjét. Az Európai Bizottság tájékoztatta a BBC-t, hogy az adatcsere-egyezmény miatt egyedül Írország fejtette ki nemtetszését.
A megállapodás azt a célt szolgálja, hogy felgyorsítsa az EU és Izrael közötti kereskedelmet. „Mondhatják az izraeliek, hogy nem vállalnak felelősséget, de egészen világos, hogy az izraeli állam szolgálatában tevékenykedő ügynökök vettek részt az akcióban” – nyilatkozta Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter. A vétóval kapcsolatban hozzátette: „Kénytelenek voltunk tiltakozni.” Korábban Írország, az Egyesült Királyság és Ausztrália is kiutasított izraeli diplomatákat a dubaji gyilkosságban felhasznált útlevelek miatt.


Tages Anzeiger
Zürichben 1990 és 2008 között 18 ezerről 13 500-ra csökkent a német anyanyelvű gyermekek száma, miközben az idegen anyanyelvűeké 8400-ról 13 600-ra emelkedett. A német anyanyelvűek kisebbségbe kerültek – írja a német nyelvű zürichi napilap. A külföldi gyerekek között hatalmas különbségek mutatkoznak az iskolai sikereket illetően: a legjobban a tamil gyerekek szerepeltek, a leggyengébbek a portugál és az albán gyerekek az iskolában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.