Napi sajtószemle

MN
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De Telegraaf
Az iszlámellenességéről ismert holland politikus, Geert Wilders lefejezésére biztatott egy ausztrál mozlim vallási vezető – írta a holland napilap. A gyűlöletkeltő beszédeiről hírhedt, sydneyi születésű Muhammad Feiz sátánnak és ördögnek nevezte a holland politikust egy hangfelvételen. Arról beszélt, hogy mindenkit le kellene fejezni, aki úgy beszél az iszlámról, mint Wilders. A politikus szélsőjobboldali Szabadságpártja (PVV) jól szerepelt a júniusi választásokon, és jelenleg is tárgyalásokat folytat egy kisebbségi kormánykoalíció megalakításáról. A legújabb közvélemény-kutatások szerint, ha most tartanának választást, a PVV akár győzelmet is arathatna.

BBC NEWS
Fél éve hat fekete tinédzser egyszerre fulladt a louisianai Vörös-folyóba, amikor vízbe esett barátjukat akarták kihúzni, akit viszont később egy járókelő kimentett – olvasható a brit közszolgálati csatorna hírportálján, amely azt elemzi, hogy az afroamerikaiak tömegei miért nem tudnak úszni. Amerikai hivatalos statisztikák szerint az 5–14 éves korosztályból arányosítva háromszor annyi fekete gyerek fullad vízbe, mint fehér, s az úszószövetség felmérése szerint a megkérdezett fekete gyerekek hetven százaléka válaszolta azt, hogy nem vagy csak alig tud úszni. A spanyol ajkúaknál ez az arány 58, a fehéreknél 42 százalék. Ugyanez a kutatás azt mutatja, hogy a fekete felnőttek rossz anyagi helyzetüktől és a rendelkezésre álló létesítményektől függetlenül azért nem tanítják úszni gyermekeiket, mert maguk sem tudnak, s mert féltik őket a balesetektől. A lapban megszólaltatott szociológus szerint azonban a statisztikák a szegregációra is visszavezethetők, mivel a fekete közösségnek az Egyesült Államokban sokáig tiltva volt a közösségi úszómedencék, fürdők használata, s így az úszás sosem válhatott szabadidős kultúrájuk részévé.

PRÁVO
Tíz szlovák állampolgárt vettek őrizetbe a Közép-afrikai Köztársaságban, amikor azok fegyvereket és lőszert rakodtak egy tehergépkocsira – írta a cseh napilap a párizsban szerkesztett Jeune Afrique című hetilapra hivatkozva. A rendelkezésre álló értesülésekből nem világos, hogy kik is valójában az őrizetbe vett személyek. Francois Bozizéhez, a Közép-afrikai Köztársaság elnökéhez közel álló körök szerint zsoldosokról van szó, akik a jelenlegi hatalom megdöntésével akartak megpróbálkozni. Az ottani védelmi minisztérium viszont azt állítja, hogy vadászokról van szó, akik hivatalosan nyilvántartásba nem vett fegyverekkel rendelkeznek. A szlovák külügyminisztérium szóvivője szerint félreértés történt, a szerdán őrizetbe vett hét szlovák állampolgár törvényes úton a szabadságát tölti a Közép-afrikai Köztársaságban. Mindenre hivatalos engedélyük is van a helyi szervektől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.